Moet een ongezonde leefstijl duurder worden?

11-10-2019 | Zorgverzekering

Afbeelding

Een ongezonde levensstijl brengt bepaalde risico’s met zich mee. U kunt eerder ziek worden. Overgewicht bijvoorbeeld zorgt voor een verhoogde kans op hart-, en vaatziekten. Roken of alcohol drinken kan ook ziekte tot gevolg hebben. Meer zorgkosten dus. Moet dat ook duurder worden? Maar liefst 41 procent van de Nederlanders vindt van wel.

Moeten mensen die ongezond leven meer zorgpremie betalen? Deze vraag stond centraal in dit onderzoek. Vele Nederlanders vinden dat de mensen met een ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd.

De groep Nederlanders (41 procent) vinden dat mensen die veel alcohol drinken meer moeten betalen. Als het gaat om overgewicht is 24 procent van de Nederlanders van mening dat zij meer premie moeten betalen. 52 procent van de Nederlanders vindt dat de premie voor rokers omhoog moet gaan.

Als het gaat om de zorgverzekering zijn het vooral mannen die vinden dat een ongezonde leefstijl duurder moet worden voor mensen. Niet geheel onverwacht zijn mensen die zelf roken of veel drinken het niet eens met het onderwerp van dit onderzoek.

Onderzoek

Er wordt geregeld gezegd dat rokers meer zorg nodig hebben. Dat brengt ook meer kosten mee. Het is echter zo dat, als zij stoppen, de levensverwachting hoger is. Dat blijkt uit een onderzoek van in’t Panhuis-Plasmans Luijben en Hoogenveen. Het uitbannen van roken is dus niet direct goedkoper.

Ook niet-rokers hebben kans op ziekte wanneer zij ouder worden. Bijvoorbeeld dementie. In dit geval zullen er over het algemeen langer kosten worden gemaakt. De rokers hebben een verhoogde kans op ziekten als longkanker of COPD.

Maatregelen

De overheid houdt zich ook nadrukkelijk bezig met het verminderen van het aantal rokers. Zo ook wanneer mensen een stoppen met roken programma via de huisarts willen volgen. In dat geval hoeft er geen eigen risico te worden betaald.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01