Nederland wil investeren in nieuwe energieleveranciers

23-06-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Nederland zal samen met de rest van Europa meer op zoek moeten naar nieuwe energieleveranciers. Die mening is minister Koenders van Buitenlandse Zaken toegedaan. Hij vindt het van belang om meer te investeren in relaties met zowel nieuwe als bestaande spelers op de markt. Diplomatie op het gebied van energie zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden verwacht hij; het is onder andere van belang om op die manier de gastoevoer meer divers te kunnen maken. De EU-ministers kwamen onlangs bij elkaar om hierover te spreken, binnen de doelstellingen van de Europese Unie.

Noord-Afrika, Centraal Azië en het Midden-Oosten
Het is volgens Koenders onder andere van belang om de banden aan te halen met energieleveranciers in bijvoorbeeld Noord-Afrika, Centraal Azië en het Midden-Oosten. Het gaat om landen waar we nu nog weinig energie van afnemen. Ook de relaties met landen als Oekraïne en Turkije zijn van belang, ook al zitten daar niet de energieleveranciers bij wie we bijvoorbeeld het gas uiteindelijk afnemen. Verder vindt Koenders het van belang om meer op te trekken met de VS en met China, wanneer het gaat om de energie zoals we die afnemen.

Rusland als grootste energieleverancier
Op dit moment is Rusland de grootste energieleverancier voor Europa, waardoor we hier ook in Nederland behoorlijk afhankelijk zijn. Volgens de minister laat de huidige situatie in onder andere Oekraïne zien dat het van belang is om meer flexibel te kunnen opereren. Er vonden afgelopen winter moeilijke onderhandelingen plaats tussen Oekraïne en Rusland over de leveringen van gas, het is volgens de minister van BuZa van belang om dergelijke situaties hier te voorkomen. We zullen niet langer op één paard moeten wennen wanneer het gaat om energieleveranciers, het is van belang om meer diversiteit aan te brengen.

Energie Unie van de EU
Eerder dit jaar sprak de Europese Unie over een Energie Unie, om gemakkelijker een vuist te kunnen maken tegen grote energieleveranciers. Het is volgens de minister van belang om die plannen in een stroomversnelling te brengen en ervoor te zorgen dat er nieuwe ontwikkelingen in gang gezet kunnen worden. Het moet op die manier ook meteen mogelijk zijn om gebruik te gaan maken van meer duurzame energieleveranciers. Op die manier kunnen we de bekende ‘twee vliegen in één klap slaan’, we zorgen voor meer duurzaamheid terwijl we minder afhankelijk worden van enkele grote energieleveranciers.

Energie is belangrijke politieke kwestie
Energie vormt volgens minister Koenders tenslotte een belangrijke politieke kwestie, die in de toekomst alleen nog maar meer om diplomatie zal vragen. Alleen op die manier hebben we de mogelijkheid om onze energievoorziening ook in de toekomst zeker te stellen. Een minder grote afhankelijkheid van enkele grote energieleveranciers zorgt ervoor dat de diplomatieke routes ons minder snel in de problemen zullen brengen. Door de banden met meerdere landen aan te halen wordt het gemakkelijker om over te stappen naar een andere energieleverancier, iets dat zowel Nederland als Europa op de lange termijn voordeel op zal leveren.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01