Nederlandse consumenten wantrouwen groen gas

26-02-2016 | Groene energie

Afbeelding

Hoewel meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens kiest voor groene stroom, kiest slechts 15 procent van de huishoudens voor groen gas. Op de vraag waarom antwoorden maar liefst 28 procent van de ondervraagden dat zij het groene gas niet vertrouwen. Ook gaf 20 procent aan dat de energieleverancier waarbij zij zijn aangesloten geen groen gas levert.

Herkomst van groen gas
Verreweg het meeste groene gas is in werkelijkheid grijs gas waarvoor de CO₂-uitstoot wordt gecompenseerd door ergens anders uitstoot van broeikasgassen te voorkomen of reduceren. De reden hiervoor is dat er in Nederland nauwelijks groen gas wordt opgewekt. Redenen hiervoor zijn de hoge prijs van het in Nederland opgewekt biogas (10 cent per m3 hoger dan normaal gas) en de kleine vraag naar dit type gas.

CO₂- gecompenseerd gas
CO₂-gecompenseerd gas is grijs gas waarvoor een compensatie wordt betaald om het terugdringen van CO₂ te bevorderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een investering waarmee bomen worden teruggepland in het regenwoud. Veelgehoorde kritiek van consumenten die hiervan op de hoogte zijn is dat zij geen vertrouwen hebben in de investering. U weet immers nooit precies wat er met het geld gebeurt dat u extra betaald voor de CO₂-compensatie.

Nederlands biogas
Echt groen gas, Nederlands biogas, wordt tot op heden nog maar op zeer kleine schaal geproduceerd. De reden hiervoor is dat de prijs een stuk hoger ligt dan die van normaal gas, namelijk 10 cent per m3. Om dit type gas aan te bieden is voor een energieleverancier vervolgens niet interessant meer omdat deze met een te hoge prijs niet interessant is voor consumenten. Een oplossing zou kunnen liggen in een gedeeltelijke kwijtschelding van energiebelastingen op gas door de overheid. Hiermee zou de prijs van biogas meer naar het niveau van normaal gas gebracht kunnen worden. Wanneer innovaties vervolgens de productie van biogas sneller en goedkoper maken, zou het biogas ook nog eens een natuurlijke prijsdaling kunnen laten zien.

Biogas vergelijken
Helaas is er niet genoeg aanbod in biogas op de markt. Hierdoor is het zelfs voor energieleveranciers die streven naar duurzaamheid niet mogelijk alleen biogas te leveren. Met de overstap naar een groene energieleverancier draagt u wel bij aan een snellere overgang naar biogas.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01