Bel 085 3035 744 voor hulp bij overstappen

Nederlandse huishoudens binnen 30 jaar gasvrij

Nederlandse huishoudens binnen 30 jaar gasvrij

Nederlandse huishoudens binnen 30 jaar gasvrij

Onderwerp: Energietransitie
Datum: 08 DEC 2016

Nederlandse huishoudens zullen binnen 30 jaar gasvrij zijn. Dat is een opvallende conclusie die getrokken kan worden uit het onlangs verschenen rapport Energieagenda 2016 dat door de Rijksoverheid gepubliceerd werd. Daarnaast worden verschillende maatregelen getroffen om de co2 uitstoot sterk terug te dringen.

Terugdringen van het gebruik van aardgas
Wellicht het meest ambitieuze punt uit de Energieagenda 2016 is de doelstelling om alle Nederlandse huishoudens voor 2050 los te koppelen van het aardgasnetwerk. Dit doel zal wel gehaald moeten worden, wil de overheid de co2 uitstoot in 2050 naar praktisch 0 terug brengen. Knelpunten voor het behalen van dit doel zijn onder andere de vraag waar alle energie vandaan moet gaan komen wanneer elk Nederlands huishouden verwarmd moet gaan worden op een alternatieve manier. Hoewel het kabinet de stroomopwekking door windmolens omschrijft als zeer succesvol, is het vrijwel onmogelijk op deze manier genoeg elektriciteit op te wekken om alle Nederlandse huishoudens te voorzien van stroom. Het kabinet spreekt over 'windmolens, zonnepanelen en technieken als getijdentechnologie en biomassaproductie' als manieren om duurzame energie op te wekken. Blijkbaar rekent het kabinet dus op veel innovatie in de energiewereld in de komende periode en is zij bereid de gasinkomsten (zo'n 15 miljard per jaar!) op te geven.

Alleen nog maar duurzame auto's na 2035
Een ander opvallend doel van de Energieagenda 2016 is het plan om vanaf 2035 alleen nog maar 'duurzame' auto's te verkopen. De verkoop van benzine- en diesel auto's zal dus aan banden gelegd worden. Het uitgangspunt hierbij is dat een gemiddelde auto ongeveer 15 jaar op de weg blijft. Wanneer er dus na 2035 geen fossiele brandstofslurpers meer worden verkocht, zal de co2 uitstoot van de vervoerstak in 2050 nagenoeg 0 zijn. Ook de verkoop van hybride auto's lijkt dus aan banden gelegd te worden. Er wordt gerekend op een sterk aanbod van elektrische- en waterstof auto's in 2035.

Kosten van de energietransitie
Het kostenplaatje om deze ambitieuze doelen te behalen is nog niet compleet. Het kabinet zal hier nog verder onderzoek naar laten uitvoeren. Wel heeft het kabinet aangegeven dat de energietransitie betaalbaar moet blijven voor de burger. Wat dit gaat inhouden moet nog blijken.

Bijdragen aan de energietransitie
Ook consumenten kunnen zelfstandig bijdragen aan de energietransitie door over te stappen naar een groene energieleverancier. Totaalbesparen.com biedt hiervoor een speciale groene energievergelijker. Met deze energievergelijker worden alleen groene energiepakketten getoond van energieleveranciers die meewerken aan de energietransitie. Dit houdt in dat alleen energieleveranciers die investeren in de energietransitie worden meegenomen. Zo kunt u er zeker van zijn dat het geld dat u betaald voor uw groene energie niet gebruikt wordt voor de bouw van bijvoorbeeld een nieuwe kolencentrale.

Besparen met vergelijken

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws over het onderwerp: Energietransitie

Consument wil bijdragen aan energietransitie
14 APR | Energietransitie

Huishoudens zijn in staat hun energiegedrag te veranderen en hun stroomverbruik te verschuiven naar gunstige momenten...

Politieke standpunten energie
06 MRT | Energietransitie

Met de verkiezingen in aantocht en het feit dat Nederland inmiddels bijna hopeloos achterraakt op het gebied van...

Kabinet verbiedt elektriciteitsproductie met kolen
22 MEI | Energietransitie

Het kabinet verbiedt met ingang van 2030 elektriciteitsproductie in Nederland met kolen als brandstof. De twee...

Reacties op dit artikel

Ook reageren? Vul het formulier onder de reacties in.

  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageren op dit artikel

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaaktCopyright © 2014-2018 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy