Nederlandse huishoudens binnen 30 jaar gasvrij

08-12-2016 | Energietransitie

Afbeelding

Nederlandse huishoudens zullen binnen 30 jaar gasvrij zijn. Dat is een opvallende conclusie die getrokken kan worden uit het onlangs verschenen rapport Energieagenda 2016 dat door de Rijksoverheid gepubliceerd werd. Daarnaast worden verschillende maatregelen getroffen om de co2 uitstoot sterk terug te dringen.

Terugdringen van het gebruik van aardgas
Wellicht het meest ambitieuze punt uit de Energieagenda 2016 is de doelstelling om alle Nederlandse huishoudens voor 2050 los te koppelen van het aardgasnetwerk. Dit doel zal wel gehaald moeten worden, wil de overheid de co2 uitstoot in 2050 naar praktisch 0 terug brengen. Knelpunten voor het behalen van dit doel zijn onder andere de vraag waar alle energie vandaan moet gaan komen wanneer elk Nederlands huishouden verwarmd moet gaan worden op een alternatieve manier. Hoewel het kabinet de stroomopwekking door windmolens omschrijft als zeer succesvol, is het vrijwel onmogelijk op deze manier genoeg elektriciteit op te wekken om alle Nederlandse huishoudens te voorzien van stroom. Het kabinet spreekt over 'windmolens, zonnepanelen en technieken als getijdentechnologie en biomassaproductie' als manieren om duurzame energie op te wekken. Blijkbaar rekent het kabinet dus op veel innovatie in de energiewereld in de komende periode en is zij bereid de gasinkomsten (zo'n 15 miljard per jaar!) op te geven.

Alleen nog maar duurzame auto's na 2035
Een ander opvallend doel van de Energieagenda 2016 is het plan om vanaf 2035 alleen nog maar 'duurzame' auto's te verkopen. De verkoop van benzine- en diesel auto's zal dus aan banden gelegd worden. Het uitgangspunt hierbij is dat een gemiddelde auto ongeveer 15 jaar op de weg blijft. Wanneer er dus na 2035 geen fossiele brandstofslurpers meer worden verkocht, zal de co2 uitstoot van de vervoerstak in 2050 nagenoeg 0 zijn. Ook de verkoop van hybride auto's lijkt dus aan banden gelegd te worden. Er wordt gerekend op een sterk aanbod van elektrische- en waterstof auto's in 2035.

Kosten van de energietransitie
Het kostenplaatje om deze ambitieuze doelen te behalen is nog niet compleet. Het kabinet zal hier nog verder onderzoek naar laten uitvoeren. Wel heeft het kabinet aangegeven dat de energietransitie betaalbaar moet blijven voor de burger. Wat dit gaat inhouden moet nog blijken.

Bijdragen aan de energietransitie
Ook consumenten kunnen zelfstandig bijdragen aan de energietransitie door over te stappen naar een groene energieleverancier. Totaalbesparen.com biedt hiervoor een speciale groene energievergelijker. Met deze energievergelijker worden alleen groene energiepakketten getoond van energieleveranciers die meewerken aan de energietransitie. Dit houdt in dat alleen energieleveranciers die investeren in de energietransitie worden meegenomen. Zo kunt u er zeker van zijn dat het geld dat u betaald voor uw groene energie niet gebruikt wordt voor de bouw van bijvoorbeeld een nieuwe kolencentrale.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01