Netbeheerder Cogas wil strijd aanbinden met hennepkwekerijen

04-11-2015 | Cogas

Afbeelding

Netbeheerder Cogas wil de strijd aanbinden met illegale hennepkwekers, onder andere door mensen in de buurt meer bewust te maken van de geur die daar vaak omheen hangt. Het zijn de inwoners van Almelo die onlangs een kaart in de bus kregen met daarop de mogelijkheid een kraslaag te verwijderen. Op die manier komt de geur van hennep vrij. Cogas wil er hiermee voor zorgen dat meer mensen de geur van hennep leren herkennen, om op tijd aan de bel te trekken op het moment dat er iets in de buurt niet in de haak is.

Ruiken zonder risico
Cogas heeft de bewoners laten weten dat het zonder gevaar is om aan de kraskaart te ruiken. Er is sprake van de geur van hennep, zonder dat er daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van dit materiaal. De werkzame stof THC zou in de geur niet aanwezig zijn, de netbeheerder wil bewoners van Almelo immers niet aanzetten tot het gebruik daarvan. Cogas roept bewoners op om direct actie te ondernemen wanneer ze een vergelijkbare geur herkennen in de straat, door dit bij de netbeheerder te melden of contact op te nemen met de politie, eventueel via Meld Misdaad Anoniem.

Gevaren kenbaar maken
Het is volgens de netbeheerder van groot belang om de gevaren van de hennepteelt kenbaar te maken. Het kost Cogas vanwege het illegaal aftappen van energie veel geld, maar zorgt er bovendien voor dat er bijvoorbeeld een brandgevaarlijke plaats kan ontstaan. Daarnaast brengen hennepkwekerijen over het algemeen ook andere vormen van criminaliteit met zich mee, waardoor bewoners er belang bij hebben hier iets tegen te doen. Onlangs werden er in Almelo nog drie kwekerijen opgerold, waarmee Cogas als netbeheerder ook het illegaal aftappen van stroom tegen weet te gaan.

Niet iedereen blij met actie netbeheerder
Ondanks de goede bedoelingen van Cogas lijkt niet iedereen in Almelo daar blij mee te zijn. Verschillende bewoners hebben aangegeven de brief een beetje raar te vinden. Ze weten niet altijd goed wat ze met de kaart moeten en vinden het bovendien niet hun taak om eventuele kwekerijen op te sporen. Bovendien klagen bewoners over de vieze geur van de hennep, iets wat ze liever niet meer willen ruiken. Dat laatste lijkt positief te zijn, aangezien het een reden vormt om de energieleverancier te helpen in de strijd tegen de kwekerijen die de geur in de buurt verspreiden.

Campagne als proef
Voor Cogas geldt de huidige campagne als een proef, de netbeheerder probeert op deze manier na te gaan hoeveel hulp een dergelijke actie oplevert. Indien de hennepgeurkaart goed werkt kunnen ook andere netbeheerders en energieleveranciers daar gebruik van maken en kan Cogas dit wellicht in een breder gebied in gaan zitten. Blijkt het aan de andere kant niet zo effectief te zijn? Dan zal de netbeheerder op zoek gaan naar een alternatief. Wat dat betreft zal de toekomst uitwijzen in hoeverre het lukt om de strijd met de kwekerijen aan te gaan en voor een meer prettige leefomgeving te zorgen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01