Niet alle energieleveranciers volledig groen

21-09-2015 | Groene energie

Afbeelding

Energieleveranciers adverteren met groene energie of geven op hun website aan dat ze op een duurzame wijze voor de levering van elektriciteit zorgen. Uit onderzoek van bijvoorbeeld de Vlaamse Energieregulator (VREG) blijkt echter dat dit lang niet altijd het geval is. In plaats daarvan maken de energieleveranciers gebruik van handige trucs om het erop te laten lijken dat ze groene energie aanbieden, terwijl dat aan de andere kant dan niet (volledig) het geval hoeft te zijn.

Ook in Nederland hebben we te maken met energieleveranciers die zich op die manier beter voordoen dan ze eigenlijk zijn. Het is wat dat betreft de moeite waard om goed te kijken naar de landen van oorsprong van de energie die ze verkopen. Aan de hand daarvan is het mogelijk om na te gaan of er inderdaad sprake is van groene energie, of dat de elektriciteit die de energieleverancier levert bijvoorbeeld afkomstig is uit kerncentrales. In België heeft de VREG een website opgericht om dit inzichtelijk te maken en ook Greenpeace werkt al langere tijd aan meer duidelijkheid op dit gebied.

Misleiding over groene energie
Volgens de VREG in België is er sprake van misleiding met betrekking tot groene energie. Het is mogelijk dat een energieleverancier 100% groene energie aanbiedt, terwijl het merendeel van de elektriciteit toch afkomstig is uit kerncentrales. Daarnaast is het door middel van een statistische overdracht mogelijk om groene stroom uit IJslandse watercentrales te laten komen, iets dat fysiek onmogelijk is. Ook kan een energieleverancier aangeven dat het gaat om energie van eigen bodem, op het moment dat dit niet het geval is. Een groen energiecontract biedt wat dat betreft niet de garantie dat er ook daadwerkelijk sprake is van de productie van hernieuwbare energie, het is van belang om daar meer kritisch naar te kijken.

Nieuwe tool in België van VREG
De VREG heeft een nieuwe tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om in België na te gaan of er inderdaad sprake is van volledig groene energie. Het wordt in één oogopslag duidelijk of het klopt wat de leverancier beweert, of dat er aan de andere kant sprake is van een addertje onder het gras. Het valt in de tool bijvoorbeeld op dat Electrabel de helft van z’n energie uit kerncentrales haalt. Deze energieleverancier is ook in Nederland actief, Ecopower dat 100% groen werkt is dat echter niet.

Ranking voor groene stroom door Greenpeace
Ook Greenpeace maakt zich al langer hard voor meer duidelijkheid op dit gebied, bijvoorbeeld met behulp van de ranking voor groene stroom. Het is aan de hand daarvan mogelijk om na te gaan op welke manier een energieleverancier energie inkoopt en waarin het bedrijf investeert. Het is op die manier mogelijk om een keuze te maken voor een volledig groene leverancier. De beide partijen hopen er met hun initiatieven uiteraard voor te zorgen dat meer leveranciers zich hiermee bezig gaan houden en gaan zorgen voor 100% groene energie waar we zonder problemen van op aan kunnen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01