Nieuwtjes op gebied van energie

20-06-2017 | Energie

Afbeelding

Energievergelijker goedkoper dan energiecollectief
Uit onderzoek is duidelijk geworden dat consumenten die gebruik maken van een energiecollectief zoals SloopDeCrisis, een stuk meer betalen voor energie dan diegenen die overstappen door gebruik te maken van een energievergelijker. Of dit voor andere producten (internet, verzekeringen e.d.) ook geldt, is nog niet bekend.

Van vuile lucht naar energie
Wetenschappers van de Belgische universiteit KU Leuven zijn erin geslaagd om vervuilde lucht over te zetten naar energie. Dit doen ze met gebruik van een klein apparaatje met twee gescheiden kamers. Aan de ene kant wordt lucht gezuiverd en aan de andere kant wordt waterstofgas geproduceerd, dat vervolgens kan worden opgeslagen en als brandstof kan worden gebruikt. Het apparaatje heeft licht nodig om te kunnen werken. Het uiteindelijke doel van de wetenschappers is om gebruik te kunnen maken van zonlicht, met een vergelijkbare technologie als zonnepanelen. Als de wetenschappers daarin slagen, kan er op grotere schaal worden gewerkt, zodat het proces ook toepasbaar is bij industriële projecten.

Groene stroom dankzij boorplatforms
Het lijkt misschien niet heel voor de hand liggend, maar het is goed mogelijk dat boorplatforms op de Noordzee in de toekomst kunnen worden ingezet om groene stroom te leveren. Grote bedrijven en kennisinstellingen, zoals Shell, Total, de NAM en TNO werken samen om te onderzoeken of de oude infrastructuur milieuvriendelijker gebruikt kan worden. Het is een handige zet, want de kosten voor ontmanteling van de olie- en gasplatforms op de Noordzee kunnen oplopen tot zo’n 5 miljard euro, terwijl de kosten voor hergebruik van de infrastructuur beperkt kunnen worden tot zo’n 1 miljoen euro. De boorplatforms kunnen wellicht waterstof produceren als er meer aanbod dan vraag naar windenergie is. Waterstof kan worden opgeslagen in de bestaande pijpleidingen of velden en later weer gebruikt worden als de vraag weer toeneemt.

Test met snellaadstation geslaagd
Vorig jaar is een pilot gestart met een aantal partijen, waarbij een snellaad station voor elektrische voertuigen voorzien werd van zonnepanelen en een batterij. Deze pilot is succesvol te noemen: het laadstation is groener geworden en er is minder sprake van piekbelasting. In verband met de pilot is bij het snellaad station Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht gezorgd dat zonnepanelen het laadstation voorzien van energie. Op de momenten dat er geen elektrische auto’s worden opgeladen, stroomt de energie naar batterijen, zodat deze later alsnog gebruikt kan worden. Dit betekent dat de zonne-energie optimaal gebruikt kan worden. Wanneer er onvoldoende zonne-energie aanwezig is om aan de energievraag tegemoet te komen, kan op het net worden teruggevallen. De pilot heeft inzicht gegeven in de financiële en milieuwinst die energiestorage met zich meebrengt. Op de korte termijn wordt de pilot vervolgd door ook een groene energieleverancier te zoeken voor de energie die niet ter plekke wordt opgewekt door de zonnepanelen, zodat er 100% groene stroom gebruikt wordt bij het laadstation.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01