Noord-Holland investeert 4,5 miljoen in zonne-energie

01-11-2019 | energie

Afbeelding

De provincie Noord-Holland gaat 4,5 miljoen investeren in innovatieve zonne-energieprojecten op daken, parkeervoorzieningen en bedrijfsterreinen. Daarnaast gaat er gekeken worden naar de zonnepanelen en hoe deze kunnen worden gebruikt langs provinciale wegen en fietspaden, bij provinciale bruggen en tunnels en op de eigen gebouwen van de provincie.

‘De energietransitie stelt ons voor een flinke opgave, met een hoge urgentie. De lusten en lasten moeten eerlijk worden verdeeld’, zegt energiegedeputeerde Edward Stigter tegenover Nieuwe Oogst. ‘Wij leveren daarom niet alleen een financiële bijdrage aan projecten van anderen, maar kijken ook hoe we onze eigen wegen, fietspaden en gebouwen kunnen inzetten om onze doelen voor zonne-energie te halen.’
De provinciale opstelling wordt toegejuicht door Ton van Schie, gewestelijk portefeuillehouder duurzame energie bij LTO Noord. ‘Wel vaker zijn daken, wegen en parkeerplaatsen genoemd als mogelijke energiebron, maar nu lijkt Noord-Holland er concreet voorrang aan te willen geven.’

Zonnepanelen


Er is nog de nodige ruimte voor zonne-energie. Momenteel ligt er pas op vier procent van de bedrijfspanden zonnepanelen. Om meer zonnepanelen te stimuleren gaat de provincie Noord-Holland bedrijven helpen om subsidies, die zij van het rijk krijgen, zo effectief mogelijk te gebruiken.

Daarnaast wordt er in kaart gebracht welke bedrijven(terreinen) geschikt zijn voor grootschalige zonne-energiemogelijkheden. ook de mogelijkheden van agrarisch vastgoed in de provincie geïnventariseerd. Dit wordt samen gedaan met LTO, Liander en de gemeenten.

De zonne-energie is niet alleen geschikt voor bedrijfsdaken. Er worden op dit moment systemen voor zonnecellen op gevels, in ramen, boven parkeerplaatsen en op kassen ontwikkeld. Ook dit innovatieve meervoudig ruimtegebruik wordt door de provincie gestimuleerd. De reden is dat op deze manier extra opwekpotentieel ontstaat.

De provincie wil meer. Het wil de eigen infrastructuur en gebouwen inzetten om duurzame energie op te wekken. Denk hierbij aan het toepassen van zon-geluidsschermen en zon-geleiderails. Tevens is er ruimte om zonnepanelen op bermen en taluds van provinciale wegen.

Ganzenoverlast


Ook wil Noord-Holland onderzoeken of zonneakkers in de Schipholregio een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de ganzenoverlast. Een lastig dilemma, volgens Van Schie. Dit is vanwege het landbouwareaal dat daarmee verloren gaat. 'Schiphol staat ook voor een opgave in de verduurzaming, dat zal de druk op landbouwgrond ongetwijfeld verder verhogen.’

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap