Noord-Holland niet overtuigd van uitgespeelde rol energieleverancier

13-11-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

De provincie Noord-Holland lijkt nog niet overtuigd van de toekomstmuziek waar consumenten in andere delen van Nederland al wel in geloven. Uit een landelijk onderzoek bleek onlangs dat 1 op de 5 Nederlanders van mening is dat de energieleverancier binnen 10 jaar overbodig zal zijn. In Noord-Holland blijkt dit aantal een stuk lager te liggen, men lijkt er meer kritisch over de mogelijkheden om bijvoorbeeld zelf energie op te gaan wekken. Dat is uiteraard goed nieuws voor de energieleveranciers, die hun rol wat dat betreft langer kunnen blijven spelen.

1 op de 5 denkt zelfvoorzienend te worden
Uit het onderzoek bleek dat 18% van de Nederlanders van mening is dat we over 10 jaar zelfvoorzienend kunnen zijn op het gebied van energie. We wekken dan onze eigen energie op, waardoor we geen gebruik meer hoeven te maken van de energieleverancier. Het valt op dat in de provincie Noord-Holland veel minder mensen zo positief gestemd zijn, het gaat daar slechts om 13%. In bijvoorbeeld Overijssel is men positiever dan het gemiddelde, daar heeft 23% van de mensen het idee dat de rol van de energieleverancier over 10 jaar uitgespeeld zal zijn, omdat we dan zelf onze energie opwekken.

Het onderzoek op landelijke schaal werd uitgevoerd door PanelWizard, in opdracht van Eneco. De energieleverancier lijkt daarmee na te willen gaan hoe consumenten denken over de toekomst op het gebied van energie. Uiteraard houdt ook de leverancier zelf de ontwikkelingen in de gaten en valt er al langer te zien dat energieleveranciers ook zelf steeds meer in gaat zetten op het zelf opwekken van duurzame energie. De energieleverancier zorgt dan nog voor de slimme meter, een slimme thermostaat en bijvoorbeeld de zonnepanelen, het leveren van de energie zelf wordt steeds minder belangrijk.

Smarthome technologie
Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de smarthome technologie iets is waar we op termijn veel van verwachten. We denken onze energie zelf op te kunnen gaan wekken en daar vervolgens op een efficiënte wijze gebruik van te kunnen maken. Een goed voorbeeld hiervan is de elektrische auto, die we opladen met de energie die onze zonnepanelen overdag opwekken. 35% van de Nederlanders heeft het idee dat de smarthome technologie een belangrijke rol gaat spelen. 70% van ons is van mening dat we slimmer kunnen omgaan met de behoefte aan energie en de energie die we zelf op een duurzame wijze opwekken.

Hoe het komt dat mensen in de provincie Noord-Holland minder positief zijn dan elders in het land is niet goed duidelijk. Volgens de energieleveranciers is het niet zo dat daar beduidend minder mensen gebruik maken van zonnepanelen of andere methoden om zelf energie op te wekken. Wellicht zijn zij zich iets beter bewust van de belangrijke rol die energieleveranciers nu nog spelen en de beperkte mogelijkheden om alles zelf op te gaan wekken. Het lijkt er in ieder geval niet op dat de energieleveranciers zich al wel zorgen beginnen te maken over hun rol op de korte tot middellange termijn.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01