Noordelijk Lokaal Duurzaam verbaasd over lage score in duurzaamheidsranglijst

02-11-2015 | Duurzaam

Afbeelding

De duurzaamheidsranglijst geeft aan hoe duurzaam verschillende energieleveranciers in Nederland zijn. Onder andere Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD) dacht goed op weg te zijn, maar krijgt slechts een 5,9 en komt daardoor uit op een lage plaats. Het bedrijf heeft in een persbericht aangegeven zeer verbaasd te zijn over de ranglijst. Het is duidelijk dat de energieleverancier een andere score had verwacht, bijvoorbeeld omdat het bedrijf samenwerkt met verschillende lokale energiecoöperaties. Daarmee zorgt NLD ervoor dat het op grotere schaal mogelijk is om gebruik te maken van duurzame energie.

Slechts een 5,9 voor NLD
NLD heeft ondanks de initiatieven op het gebied van duurzaamheid niet eens een voldoende kunnen scoren, iets waar men niet over te spreken is. Het bedrijf kreeg een 5,9, waardoor er net geen sprake is van een voldoende. Dat lijkt lastig te rijmen met de samenwerkingen die men de afgelopen tijd heeft opgezet. NLD werkt samen met meer dan 50 verschillende energiecoöperaties. Al deze coöperaties zijn bezig met het ontwikkelen van meer duurzame energie in het noorden van Nederland. NLD had het idee daarmee een belangrijke bijdrage te leveren als energieleverancier, al lijkt er nu geen sprake van waardering daarvoor.

Zelf geen investeringen
Navraag leert dat het vooral het gebrek aan eigen investeringen in duurzame energie is dat ervoor zorgt dat NLD niet hoger op de lijst staat. De energieleverancier werkt weliswaar samen met een groot aantal partijen, maar wekt zelf geen duurzame energie op. In plaats daarvan kiest NLD ervoor om de opbrengsten van de energie terug te laten vloeien naar de verschillende initiatieven. Zij hebben vervolgens de mogelijkheid om opnieuw te investeren en meer duurzame energie op te wekken.

Wat dat betreft zorgt NLD er op een indirecte wijze voor dat anderen de mogelijkheid hebben om meer duurzame energie op te wekken. Het is voor een hoge plaats op de duurzaamheidsranglijst echter van belang om juist zelf die energie op te wekken. Wat dat betreft lijkt de strategie van NLD niet in overeenstemming met de wijze waarop de beoordeling gemaakt wordt. Dat neemt aan de andere kant dus niet weg dat de energieleverancier wel degelijk bijdraagt aan meer duurzame energie in Nederland, wat de verbazing begrijpelijk maakt.

Onterechte negatieve beoordeling
NLD laat in een persbericht weten het vooral onterecht te vinden dat het onderzoek aangeeft dat de energieleverancier geen eigen productie zou hebben en daarom geen grote bijdrage levert aan de hoeveelheid duurzame energie in Nederland. Volgens NLD is er onvoldoende waardering in het onderzoek voor samenwerkingen die er wel degelijk toe leiden dat we in Nederland op een meer duurzame methode om kunnen gaan met onze energievoorziening. Het is niet bekend of NLD de strategie voor de komende jaren aan zal passen, om een hogere notering te kunnen behalen. Feit is dat de energieleverancier zelf uit zal moeten leggen hoe de vork in de steel zit, nu de lage score van 5,9 een niet al te best resultaat aangeeft.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01