Ontwikkelingen op de energiemarkt in beeld

08-09-2015 | Energiesector

Afbeelding

De energiemarkt is behoorlijk in beweging, het is voor de energieleveranciers van belang om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Slechts een aantal jaren geleden bepaalde de woonplaats bijvoorbeeld de energieleverancier, inmiddels heeft een ieder de vrijheid om een eigen afweging te maken. Dat betekent in de praktijk dat er veel concurrentie is ontstaan, waardoor de tarieven flink zijn gedaald. Deze concurrentie wordt verder verscherpt door de opkomst van de energievergelijker. Verder is er sprake van meer duurzaamheid dan een aantal jaren geleden, waardoor de energieleveranciers goed na dienen te denken over hun rol in de toekomst.

De energiesector zal na moeten denken over het huidige energiesysteem en over de manier waarop men mee wil gaan in de verduurzaming van de markt. Op het moment dat meer mensen zelf energie op gaan wekken krijgt de energieleverancier immers een andere rol. We nemen onze energie niet automatisch meer af bij de leverancier, we hebben daarnaast de mogelijkheid om zelf zonne- of windenergie op te wekken.

Meer duurzaamheid bij energieleveranciers
De energieleveranciers spelen hier tot nu toe onder andere op in door zelf mogelijkheden aan te bieden op het gebied van duurzame energie. Het is mogelijk om er zonnepanelen aan te schaffen of die te financieren. Daarnaast zorgen energieleveranciers er met slimme apps en gadgets voor dat we op de kosten kunnen besparen of dat we in ieder geval in de gaten kunnen houden welke apparaten de zuinigheid thuis in het geding brengen. De energieleveranciers krijgen wat dat betreft een meer maatschappelijke functie, ondanks dat er juist een aantal online spelers bij zijn gekomen die zich richten op de meest scherpe tarieven voor consumenten.

Gevolgen voor op de lange termijn
De gevolgen op de lange termijn zijn op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Het is een feit dat we steeds meer energie op gaan wekken door middel van eigen zonnepanelen of zelfs eigen windmolentjes. De netbeheerders en energieleveranciers zullen daar in de toekomst steeds meer rekening mee moeten gaan houden, het werd onlangs bijvoorbeeld duidelijk dat TNO stelt dat ons netwerk niet is voorbereid op de omgekeerde levering. Consumenten die veel energie opwekken kunnen dat terugleveren aan het net, maar de betrouwbaarheid kan daarbij in het geding komen wanneer dit op grote schaal wordt toegepast. Wat dat betreft is het de vraag of de energieleveranciers op dat punt een leidende rol zullen nemen of dat het initiatief bij de netbeheerders vandaan moet gaan komen.

Huidige energiemarkt in Nederland
De huidige energiemarkt in Nederland staat er goed voor. Vergeleken met een aantal andere Europese landen is er sprake van een matig duurzame economie en gaan de ontwikkelingen minder hard dan over de grens. Dat betekent onder andere dat de energieleveranciers zich voorlopig kunnen richten op de kosten van stroom en van gas. Consumenten hebben dankzij deze concurrentie de mogelijkheid om een goedkoop contract voor energie af te sluiten, waardoor er voorlopig geen nood aan de man lijkt om de markt op de schop te gooien en een totaal andere aanpak te kiezen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01