Opnieuw meer huishoudens overgestapt naar andere energieleverancier

30-07-2015 | Overstappen

Afbeelding

Het aantal huishoudens dat het afgelopen jaar is overgestapt naar een andere energieleverancier ligt opnieuw hoger dan een jaar eerder. Er is geen sprake van een schokkende stijging, maar feit is dat meer en meer mensen de lagere tarieven bij andere energieleveranciers weten te vinden. De Vereniging Eigen Huis is tevreden met de ontwikkeling. Via bijvoorbeeld de Collectieve Inkoop Energie probeert de vereniging er ook zelf voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen overstappen om op de kosten te besparen.

Nederland staat op dit moment in de top-4 van Europese landen, waarin de meeste huishoudens wisselen van energieleverancier. Alleen in Portugal, Noorwegen en België was er vorig jaar sprake van een groter deel van de huishoudens dat besloot een contract af te sluiten bij een andere energieleverancier. Wat dat betreft staat Nederland er goed voor, aangezien dit aangeeft dat huishoudens zich bewust lijken te zijn van de mogelijkheid om op de kosten te besparen. Consumenten kunnen tot €480 besparen door over te stappen, vooral wanneer zij nog niet eerder overstapte voor een nieuw energiecontract.

Rapport van de ACM
Dit alles blijkt uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt, de ACM. De organisatie houdt jaarlijks de ontwikkelingen op onder andere de energiemarkt in de gaten. In de tweede helft van 2014 was er sprake van een groot aantal huishoudens dat van energieleverancier wisselde. Wanneer we uitsluitend kijken naar de levering van gas behoort Nederland zelfs tot de top-3 van overstappers. Ierland, Nederland en België nemen de eerste drie plaatsen in en zorgen daarmee voor relatief lage tarieven. De leveranciers dienen zich als het gevolg van die situatie te onderscheiden op basis van de voorwaarden, klantenservice en uiteraard de prijs. Volgens Anita Vegter, bestuurslid van de ACM, is dat uiteindelijk in het voordeel van de consument.

13,3% van de huishoudens stapte over
Afgelopen jaar besloot 13,3% van de huishoudens om de overstap te wagen en op die manier flink te besparen op de energiekosten. Een jaar eerder ging het nog om 12,2% waardoor er sprake is van een stijging van ruim 9%. Dat is volgens onder andere de Vereniging Eigen Huis een aanzienlijke stijging, die laat zien dat steeds meer mensen zich bewust worden van de te hoge kosten die we vaak betalen. Het kost slechts een paar minuten tot maximaal een half uur om over te stappen, terwijl dat aan de andere kant een voordeel van honderden euro’s per jaar op kan leveren.

Prijs belangrijkste reden tot overstappen
De prijs is voor veel huishoudens nog altijd de meest belangrijke reden om over te stappen naar een andere energieleverancier. Van iedereen die in 2014 overstapte deed 55% dat sinds 2004 al een keer eerder, waardoor er sprake lijkt van mensen die het ontdekte voordeel vaker willen benutten. Gemiddeld genomen is de energierekening in 2014 gedaald naar €1.688 per jaar, terwijl dat in 2013 nog €1.727 was. Dat kan echter ook te maken hebben met de relatief milde winter, waardoor we minder gas verstookt hebben.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01