Overheid in 2015 duurzamer maar nog steeds grootverbruiker sjoemelstroom

24-02-2016 | Groene energie

Afbeelding

De Nederlandse overheid heeft in 2015 voor het eerst windenergie uit Nederland gebruikt. Deze Nederlandse energie wordt gebruikt voor de kantoren van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hiervoor heeft de overheid 35.000 GVO's aangeschaft in Nederland op een totaal van 1.005.000 aangeschafte GVO's. Het overgrote deel van de energie die door de overheid wordt verbruikt bestaat nog steeds uit sjoemelstroom.

Nog geen 4 procent Nederlandse windenergie
De afname van Nederlandse windenergie door de overheid is in 2015 goed geweest voor ongeveer 3,5 procent van het totaal. Hiermee is de Nederlandse overheid nou niet bepaald een groot afnemer van Nederlandse groene energie. En dat terwijl duurzame startups als Pure Energie en Vandebron best een grote klant als de Nederlandse overheid kunnen gebruiken.

Meer dan 90 procent mogelijk sjoemelstroom
Het overgrote deel van de energie die in 2015 door de overheid werd gebruikt, namelijk meer dan 90 procent, is volgens de GVO's afkomstig van waterkrachtcentrales in Zweden en Noorwegen. In deze landen worden echter op grote schaal GVO's opgekocht waarmee grijze energie in Nederland voorzien kan worden van een groen label. Minister Kamp beantwoord deze kritiek met de stelling dat 'de inkoop van losse garanties niet afdoet aan de duurzaamheid'. Volgens Kamp kan een GVO namelijk maar een enkele keer gebruikt worden. Simpel feit blijft wel dat de energie die door de overheid gebruikt wordt misschien op papier wel groen is, maar dat in feite gewoon niet is.

Echt groene energieleveranciers
In Nederland is slechts een handjevol volledig groene energieleveranciers actief. Deze kunt u vergelijken met onze vergelijkingsmodule voor groene energie.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01