Overstappen van energieleverancier ook in België steeds populairder

21-08-2015 | Overstappen

Afbeelding

Steeds meer mensen worden zich bewust van de verschillen in kosten bij diverse energieleveranciers. Zij vergelijken online de verschillende energie aanbieders, om op de kosten te besparen of gebruik te maken van de aanvullende services die er beschikbaar zijn. De traditionele energieleveranciers (Nuon, Essent, Eneco) staan bekend om hun goede service, maar zijn aan de andere kant lang niet altijd de meest voordelige. Het is daarnaast mogelijk om voor een volledig groene energieleverancier te kiezen, of zoveel mogelijk zaken online te regelen.

Zowel in Nederland als in België groeit de laatste jaren het aantal mensen dat overstapt van energieleverancier. Zij slagen er op die manier eenvoudig in om een paar honderd euro per jaar te besparen. Iedere energieleverancier levert precies dezelfde stroom en hetzelfde gas, waardoor er geen verschillen in kwaliteit bestaan. Het lijkt daarom de moeite waard om in ieder geval eens per jaar na te gaan of er een meer voordelige energieleverancier beschikbaar is. In België worden steeds meer mensen zich daarvan bewust, waardoor het aantal online vergelijkingen en nieuwe contracten de laatste jaren flink toeneemt.

Bijna 300.000 nieuwe stroomcontracten
In de eerste 6 maanden van 2015 was de groep van mensen die is overgestapt naar een andere energieleverancier bijvoorbeeld 30% groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit onder andere de Vlaamse energieregulator Vreg, samen met een onderzoek van VTM. In absolute cijfers betekent dit dat een kleine 300.000 consumenten de moeite hebben genomen om hun energiecontract tegen het licht te houden en over te stappen. Daarnaast zijn er diverse groepsaankopen geweest, om samen voor een lagere energierekening te zorgen. Vreg heeft daarnaast het idee dat het de stroompannes van de laatste tijd zijn geweest die veel mensen aan het denken hebben gezet. Wat dat betreft bestaan er verschillende motieven om over te stappen van energieleverancier.

Stijging van btw op elektriciteit
Zowel Vreg als VTM verwachten dat het aantal mensen dat overstapt van energieleverancier de komende tijd nog verder toe zal nemen. Er zal in België een verhoging van de btw op elektriciteit plaatsvinden. De btw stijgt van 6 naar 21 procent, waardoor het de moeite waard lijkt om na te gaan of er sprake is van een voordelig contract. Een groot deel van de Belgen zal ontdekken dat de huidige energieleverancier niet de meest voordelige is, waardoor het verstandig is om de overstap te maken en op de kosten voor energie te besparen.

Overstappen in Nederland
Ook in Nederland weten steeds meer mensen de vergelijkingssites te vinden en stappen zij over naar een meer voordelige energieleverancier. Een gemiddeld gezin kan op die manier gemakkelijk €300 per jaar besparen, vooral wanneer er nog niet eerder sprake was van een overstap. Het is daarom de moeite waard om ook zelf na te gaan of er een meer voordelige energieleverancier beschikbaar is. De overstap kost maximaal een half uurtje tijd, terwijl dit aan de andere kant een flinke jaarlijkse besparing op kan leveren.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01