Prijzen van stroom en gas gaan stijgen

01-11-2019 | Energie

Afbeelding

De prijzen van het stroom en gas zullen naar verwachting gaan stijgen de komende jaren. Dit komt onder meer door de aanpassingen in de energiebelasting. Het gevolg is dat het kan lonen om maatregelen te nemen om je huis te verduurzamen. Neem je geen maatregelen? Dan zal de energierekening hoogstwaarschijnlijk stijgen. Het kost veel geld om de woningvoorraad te verduurzamen. Voor diegenen die een eigen huis hebben zal de vraag komen of een investering ooit wordt terugverdiend.

De mensen die geen maatregelen nemen zullen dat terugzien in de jaarlijkse energiekosten tussen nu en 2030. Deze zal gemiddeld met dertien procent toenemen, stelt het economisch bureau van ING afgelopen week in een analyse.

De economen van ING hanteren bij hun analyse de volgende uitgangspunten:

  • Belastingen op aardgas stijgen en de energiebelasting op stroom gaan omlaag in de periode tot 2030. Tegelijk verhoogt de overheid de duurzaamheidstoeslag voor zowel stroom als gas (ODE), maar daar staat weer een extra korting op de energiebelasting tegenover. Per saldo zorgen de overheidsmaatregelen er volgens ING voor dat prijzen van stroom en gas tussen 2019 en 2030 met 6 procent stijgen
  • Het Internationale Energieagentschap rekent in de periode tot 2030 op een stijging van stroom- en gasprijzen met 7 procent door marktontwikkelingen
  • In totaal komt dit neer op een stijging van gas- en stroomprijzen tussen 2019 en 2030 met 13 procent
  • Leningen en subsidies maken werk aan eigen huis aantrekkelijker

De Nederlandse overheid zorgt ervoor dat het verduurzamen ook echt aantrekkelijk is. Om de simpele reden dat het, om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen, zeer nodig is om woningen snel stukken duurzamer te maken.

Belastingheffing


Om de doelen te halen zal de overheid allereerst de belastingheffing toepassen. Daarnaast gaat het verduurzamingsleningen aanbieden. De rente daarvan is lager dan die de markt op dit moment aanbiedt. Dat maakt het dus een aantrekkelijke weg om snel een eigen woning te verduurzamen. Tot slot zullen de subsidies voor verbouwingen die de eigen woning verduurzamen, huiseigenaren over de streep moeten trekken.

Besparen op je energie


Wilt u besparen op uw energiekosten? Dan kunt u uw energie vergelijken via onze onafhankelijke energievergelijker. Daar vind u alle actuele aanbiedingen van alle energieleveranciers.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap