Quad verzekeringen vergelijken? Dit moet u weten

13-06-2019 | Quad

Afbeelding

De quad is nog steeds redelijk populair, vooral onder jongeren die kiezen voor een quad in plaats van een bromfiets of snorfiets. Ook de motor quad stijgt nog steeds in populariteit. Vaak krijgen wij de vraag hoe een quad verzekerd moet worden en of dit verplicht is. Dat hangt af van een aantal eigenschappen van quad en bestuurder. Is de bestuurder jonger dan 16 jaar? Dan mag hij of zij niet de openbare weg op met een quad die gekwalificeerd is als snorfiets of bromfiets. Daarvoor moet de bestuurder ouder zijn dan 16 jaar en moet deze tevens in bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Op een motor quad mag gereden worden met een B rijbewijs. Hiervoor hebt u dus geen apart motorrijbewijs nodig.


Welk type quad heb ik?

Welk type quad u heeft is afhankelijk van de grote van de motor en de topsnelheid. Vaak is een quad al ingedeeld bij een type. Mocht dit niet het geval zijn, dan dient u de quad te laten keuren. Een quad kan worden gekwalificeerd als landbouwvoertuig, snorfiets, bromfiets, driewieler of auto. In principe geldt dat wanneer de quad een topsnelheid heeft van minder dan 25 kilometer per uur, deze gekwalificeerd wordt als snorfiets. Ligt de topsnelheid boven de 25 kilometer per uur maar lager dan 50 kilometer per uur? Dan wordt de quad hoogstwaarschijnlijk gekwalificeerd als bromfiets. Heeft de quad een motor groter dan 50cc of een topsnelheid van meer dan 50 kilometer per uur? Dan wordt deze gekwalificeerd als driewieler of auto.


Welke verzekering heb ik nodig?

Welke verzekering u nodig heeft voor een quad is afhankelijk van het type quad dat u wilt gaan verzekeren. Is de quad gekwalificeerd als snorfiets of bromfiets? Dan kunt u voor de quad een brommerverzekering afsluiten. Is de quad gekwalificeerd als driewieler? Dan kunt u voor de quad een motorverzekering afsluiten. Is de quad gekwalificeerd als auto? Dan kunt u voor de quad een autoverzekering afsluiten.


Welke dekking heb ik nodig?

Allereerst dient u te kiezen voor een algemene dekking. Daarbij kunt u kiezen voor de standaard WA dekking, beperkte casco dekking en volledig casco dekking. De standaard WA dekking is wettelijk verplicht. De beperkte casco en volledige casco dekkingen zijn optioneel. Met een beperkt casco dekking bent u ook verzekerd tegen diefstal. Met een volledig casco dekking, ook wel allrisk dekking genoemd, bent u daarnaast ook verzekerd tegen schade die door uw eigen fout is ontstaan aan uw voertuig. In het geval van een ongeluk wordt dan de schade van uzelf en de tegenpartij vergoedt. Voor deze dekking betaalt u wel een stuk meer dan voor de andere dekkingen, soms tot wel 3 keer zo veel. De beperkt casco dekking is aan te raden in de meeste situaties, mits de quad niet nieuw is. Voor een nieuwe quad is een allrisk dekking het overwegen waard.

Daarnaast kan gekozen worden voor verschillende aanvullende dekkingen. Denk daarbij aan rechtsbijstand, pechhulp of een opzittende verzekering. Let er bij het afsluiten van aanvullende dekkingen op dat u zich niet over verzekerd. Dat is zonde van het geld. Bekijk daarom eerst welke verzekeringen u al heeft. Heeft u bijvoorbeeld al recht op pechhulp van de dealer? Dan is het niet nodig om een aparte pechhulp verzekering af te sluiten. Hebt u al een rechtsbijstandverzekering met dekking voor verkeer? Dan hoeft u ook deze aanvullende verzekering niet meer af te sluiten.


Moet ik een helm dragen?

Net als bij de bromfiets en snorfiets geldt ook hier; op een quad gekwalificeerd als bromfiets is een helm verplicht en op een quad gekwalificeerd als snorfiets hoeft dit niet. Let er wel op dat in sommige steden andere regels gelden. Zo is het in Amsterdam al sinds dit jaar verplicht voor snorfietsen om op de rijbanen te rijden en een helm te dragen. De kans is groot dat ook ander steden binnenkort dergelijke regelgeving gaan invoeren. Wat de situatie is in uw gemeente zult u zelf moeten achterhalen.


Quad op het fietspad of de rijbaan?

Een quad welke gekwalificeerd is als motorrijtuig dient natuurlijk altijd op de rijbaan te rijden. Wat veel mensen niet weten is dat ook een quad welke gekwalificeerd is als bromfiets op de rijbaan moet rijden. Voor voertuigen breder dan 75cm geldt namelijk dat zij geen gebruik mogen maken van het fietspad. Is de quad gekwalificeerd als snorfiets? Dan dient u de regels van fietsers te volgen en dus ook op het fietspad te rijden. Omdat een quad een stuk breder is dan een snorfiets, kan dit problemen opleveren bij het inhalen op smalle fietspaden. Let hier op wanneer u met een quad het fietspad betreedt.


Tips bij het vergelijken van quad verzekeringen

Bij het verzekeren van een quad kunt u eventueel schadevrije jaren inzetten. Daardoor wordt de premie die u maandelijks betaald een stuk lager. Veel verzekeraars hanteren echter de regel dat schadevrije jaren maar voor een enkel type voertuig ingezet mogen worden. De kans bestaat dan dat wanneer u schadevrije jaren inzet voor een quad verzekering, u een eventuele korting voor de verzekering van een ander voertuig verliest. Vraag daarom altijd eerst na bij uw verzekeraar of dit mogelijk is.

De leeftijd en schadehistorie van de verzekeringnemer is van grote invloed op de hoogte van de premie. Het is daarom goedkoper wanneer een ouder de verzekering op zijn of haar naam neemt. Echter hebben de verzekeraars dit vaak liever niet. Sommige verzekeraars hanteren een extra hoog eigen risico wanneer iemand anders dan de verzekeringnemer schade claimt. Bij andere verzekeraars bestaat de kans dat er helemaal niets wordt uitgekeerd. En bij een klein groepje verzekeraars heeft u de mogelijkheid tegen een iets hogere premie een medebestuurder aan te wijzen waarvoor het verhoogde eigen risico niet geldt.

En natuurlijk: vergelijk resultaten op verschillende vergelijkingswebsites. Daarmee bent u er zeker van dat u niet onnodig teveel betaald.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01