Recordaantal frauders betrapt door verzekeraars

24-10-2019 |

Afbeelding

De verzekeraars hebben in het afgelopen jaar maar liefst 12.879 gevallen van verzekeringsfraude aangetoond. Het zijn hoge cijfers, maar liefst twaalf procent meer dan in 2018. Het is zelfs een recordaantal vanaf het moment dat de fraudecijfers worden bijgehouden, zo meldt het Verbond van Verzekeraars. De cijfers zijn afkomstig van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. In totaal werden er, door verzekeraars, 45.000 fraudesignalen onderzocht. In een kwart van deze gevallen werd er ook daadwerkelijk fraude geconstateerd. In totaal hebben de verzekeraars met deze actie €82.000.000 bespaard.

Vele manieren


Er zijn verschillende manieren waarop (een poging tot) fraude wordt gepleegd. Bijvoorbeeld een zogenaamd geannuleerde reis te claimen op de reisverzekering, met als reden een rouwkaart van een ‘overleden’ schoonmoeder. Hier is dan in de realiteit geen sprake van. Nog vaker wordt fraude gepleegd via claims door autoschade of inbraken. Controle door de verzekeraar toonde aan dat de geclaimde spullen veel later op de markt zijn gekomen dan de opgegeven diefstaldatum. De totale claim van ruim 45.000 euro werd afgewezen.

Frauders gaan ver


Het onterecht indienen van een claim gaat ver. Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit is voor het eerst naar buiten gekomen met cijfers over fraude met zakelijke verzekeringen. Van de 2500 onderzochte zaken, kwamen 595 gevallen van fraude naar boven. Er werden zelfs overvallen/inbraken in scène gezet. Nog extremer was het in brand steken van een eigen bedrijfspand. Volgens verzekeraars is de opsporing belangrijk omdat het voorkomt dat gezinnen jaarlijks tientallen euro's premie teveel betalen.

Experiment


Momenteel doet het verbond mee aan een experiment van de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Het doel hiervan is dat het verbond bewezen gevallen van fraude direct kan doorsturen naar het OM. Zij zullen het dan beoordelen en, indien nodig, voorleggen
aan de strafrechter. Het is echter wel zo dat dan moeten worden vastgelegd of deze methode van privaat onderzoek (door de verzekeraars) en strafrechtelijke afdoening juridisch wel mag.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap