Bel 085 3035 744 voor hulp bij overstappen

Recordaantal overstappers energie in 2015

Recordaantal overstappers energie in 2015

Recordaantal overstappers energie in 2015

Onderwerp: Overstappen
Datum: 11 JAN 2016

Maar liefst 2,3 miljoen huishoudens zijn in 2015 overgestapt van energieleverancier. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van 2014. Dat meldt branchevereniging Energie-Nederland. Energievergelijkers zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor dit hoge aantal overstappers.

Besparing liep in 2015 op tot 460 euro op jaarbasis
De besparing op energiekosten door het maken van een overstap via een energievergelijker is in 2015 opgelopen tot een maximum van maar liefst 460 euro op jaarbasis. Dat meldt de ACM op basis van een eigen onderzoek. De verwachting is dat in 2016 weer iets meer te besparen valt op energiekosten, mede door een sterkere onderhandelingspositie van de verschillende energievergelijkers die zij te danken hebben aan het feit dat de energievergelijker steeds meer invloed krijgt op de energiemarkt. Het hoge aantal overstappers in 2015 is daarnaast ook te danken aan het in juli 2015 ingevoerde 'Aanbod op maat' dat door de ACM en de energiemarkt is samengesteld.

Aanbod op maat
Het 'Aanbod op maat' is een afspraak gemaakt tussen de ACM, de verschillende energieleveranciers en de verschillende energievergelijkers. De afspraak houdt in dat de consument op basis van door haar ingevoerde gegevens een aanbod op maat moet ontvangen. In dit aanbod moeten alle kosten verwerkt worden die op een jaarrekening van een energieleverancier ook getoond worden. Op deze manier krijgt een consument een volledig overzicht van de te verwachten kosten en wordt het vergelijken van energieleveranciers een stuk makkelijker en overzichtelijker. Wanneer de verschillende energiepakketten op basis van de daadwerkelijk te verwachten kosten naast elkaar worden gelegd, is het maken van een vergelijking namelijk een stuk makkelijker. In het verleden boden veel energievergelijkers namelijk een top van goedkoopste energieleveranciers. In werkelijkheid is een dergelijk overzicht nooit kloppend omdat energiekosten mede afhankelijk zijn van bijvoorbeeld gasregio, netbeheerder, metertype en verbruik. Door de invoering van het 'aanbod op maat' is wel duidelijk welke energieleverancier in een bepaalde situatie de goedkoopste is.

Inmiddels zijn er meer energievergelijkers actief dan daadwerkelijke energieleveranciers. Daardoor wordt het in de toekomst wellicht nodig ook de energievergelijkers te vergelijken. Daarvoor zijn de eerste initiatieven al opgezet. Een voorbeeld is de website van Dé Energievergelijker welke het mogelijk maakt om op basis van ingevulde gegevens de resultaten te bekijken bij meerdere energievergelijkers, onder andere die van Totaalbesparen.com. Wanneer de wildgroei van energievergelijkers doorzet zullen dergelijke initiatieven in de toekomst wellicht nuttig blijken.

Besparen met vergelijken

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws over het onderwerp: Overstappen

Opnieuw meer huishoudens overgestapt naar andere energieleverancier
30 JUL | Overstappen

Het aantal huishoudens dat het afgelopen jaar is overgestapt naar een andere...

Overstappen van energieleverancier ook in België steeds populairder
21 AUG | Overstappen

Steeds meer mensen worden zich bewust van de verschillen in kosten bij diverse energieleveranciers....

Overstappen van energieleverancier levert in België €280 per jaar op
09 NOV | Overstappen

Het is zowel in Nederland als in België zeer de moeite waard om regelmatig over...

ACM wijst op eenvoud overstappen van energieleverancier
20 NOV | Overstappen

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat een gemiddeld Nederlands gezin tot €400...

Energieprijzen dalen, vooral niet-overstappers profiteren
07 JUN | Overstappen

Per 1 juli 2016 dalen de energieprijzen van veruit de meeste energieleveranciers...

Energie vergelijken en overstappen
05 DEC | Overstappen

Stap je ieder jaar over van energieleverancier of zit je al zolang je je kunt heugen bij dezelfde energieleverancier?...

Stap over van energieleverancier voor 2018!
17 DEC | Overstappen

De energieprijzen gaan in 2018 hard stijgen. Dat melden verschillende media op basis van nieuwe overheidsbesluiten....

Reacties op dit artikel

Ook reageren? Vul het formulier onder de reacties in.

  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageren op dit artikel

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaaktCopyright © 2014-2018 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy