Rol energieleverancier over 10 jaar uitgespeeld

28-10-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Binnen nu en tien jaar hebben we de energieleverancier niet meer nodig. Dat denkt 1 op de 5 Nederlanders. Dit blijkt uit een onderzoek van PanelWizard, in opdracht van Eneco. De onderzoekers vroegen 1.000 Nederlanders hoe zij de rol van de energieleverancier in de toekomst voor zich zien. Een aanzienlijk deel van de ondervraagden heeft de overtuiging dat deze rol de komende jaren ingrijpend zal veranderen en dat we binnen nu en 10 jaar zelfs in staat zijn om zelf voor onze energievoorziening te gaan zorgen.

Efficiënter gebruik van energie
Een groot deel van de ondervraagden is het er over eens dat we steeds efficiënter gebruik zullen gaan maken van energie. Met name in de provincie Overijssel is men positief. Daar denkt 23% van de mensen dat het lukt om op termijn volledig zelf voor onze energie te gaan zorgen. Landelijk gaat het om 18% van de mensen. In Noord-Holland is men daar een stuk minder positief over. Daar denkt slechts 13% dat we het zelf op kunnen lossen, de rest is van mening dat we de energieleveranciers nog steeds nodig zullen hebben.

35% van de ondervraagden denkt dat het vooral de smarthome technologie is die een rol gaat spelen bij het efficiënter gebruik van energie. De slimme apparaten stellen ons in staat om het totale verbruik terug te brengen en er daarmee voor te zorgen dat we de energieleverancier minder hard nodig hebben. Als voorbeeld noemen veel mensen bijvoorbeeld de elektrische auto, die optimaal gebruik kan gaan maken van het aanbod van energie. Een grotere groep van 70% heeft het idee dat het mogelijk is om slimmer om te gaan met het gebruik van energie, bijvoorbeeld op het moment dat daar voldoende van beschikbaar is.

Andere rol voor energieleverancier
Wat duidelijk wordt uit het onderzoek is dat een grote groep mensen het idee heeft dat de rol van de energieleverancier de komende jaren zal gaan veranderen. Volgens Eneco is op dit moment slechts een klein deel van de huishoudens zelfvoorzienend, al zal daar natuurlijk wel verandering in gaan komen. Eneco verwacht dat dit percentage binnen 10 jaar een stuk hoger zal liggen en houdt daarom alvast rekening met de andere rol die het bedrijf kan gaan spelen. Eneco is dan niet langer de leverancier van energie, maar kan wel adviseren over het gebruik daarvan en bijvoorbeeld zorgen voor een slimme thermostaat als Toon.

Grotere rol voor domotica in huis
De kans is groot dat domotica een grotere rol gaat spelen, bijvoorbeeld in de vorm van Toon. Dit is een slimme thermostaat die kan gaan gelden als de centrale cockpit in huis. Toon kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat apparaten pas opladen op het moment dat de zon schijnt of op het moment dat de stroomprijs laag ligt. Daarnaast maken we tegen die tijd meer gebruik van slimme rookmelders, slimme stekkers en bijvoorbeeld Philips Hue lampen. De tijd zal leren hoe de rol van de energieleveranciers daadwerkelijk verandert, feit lijkt dat er de komende 10 jaar wat te gebeuren staat.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01