Schadevrije jaren auto- en scooterverzekering, hoe werkt dat?

07-08-2020 |

Afbeelding

De term schadevrije jaren kent u wellicht wel. Dat zijn de jaren die u schadevrij rijdt in uw voertuig. Ieder jaar dat u geen schade claimt, houdt in dat u een schadevrij jaar opbouwt. Het voordeel van schadevrije jaren is dat hoe meer jaren u heeft opgebouwd, hoe meer korting u krijgt op uw verzekeringspremie.

Schadevrije jaren auto


Zodra u een auto bezit, dient u deze verplicht te verzekeren met een autoverzekering. U dient een auto minimaal WA te verzekeren. Heeft u een verzekering voor uw auto gekozen, dan houdt de verzekeraar bij hoeveel jaar u geen schade claimt. Dit doen zij in het landelijke systeem Roy Data. Stopt u uw verzekering en stapt u over naar een andere verzekeraar? Dan ziet de nieuwe verzekeraar direct hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Aan de hand hiervan bepaald de verzekeraar hoeveel korting u krijgt. Dit wordt ook wel de bonus malus ladder genoemd.

Schadevrije jaren scooter


Ook als u een scooter bezit dient u deze te verzekeren met een scooterverzekering. En ook hierbij geldt dat de WA dekking de minimale vereiste is. Het enige verschil is dat uw schadevrije jaren niet worden bijgehouden in een landelijk systeem. Zodra u uw scooterverzekering opzegt, ontvangt u een royementsverklaring. Hierop staat hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Vraagt u een nieuwe scooterverzekering aan, dan toont deze verklaring aan hoeveel jaar u heeft. Bewaar dit bewijs dus altijd goed. Zonder dit bewijs kunt u geen korting krijgen.

Schadevrije jaren auto gebruiken voor scooterverzekering


Sommige mensen vragen zich af of het mogelijk is om schadevrije jaren van de scooterverzekering in te zetten voor de autoverzekering. Of andersom. Dit is vaak niet mogelijk. U kunt schadevrije jaren gebruiken als u overstapt van verzekeraar, maar dus meestal niet voor een andere verzekering. Bovendien is het vaak ook niet verstandig, omdat de meeste mensen een auto bezitten en dus moeten verzekeren. Schadevrije jaren kunnen dan beter ingezet worden voor de autoverzekering.

Weet u zeker dat u geen auto meer gaat rijden? Dan kunt u uw verzekeraar vragen om bij hoge uitzondering uw schadevrije jaren van uw autoverzekering in te zetten voor uw scooterverzekering. Informeer hierover bij uw verzekeraar.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01