Slim zonnepaneel zorgt voor energie, warmte en drinkwater

03-12-2015 | zonnepanelen

Afbeelding

Het Zwitserse Airlight Energy werkt samen met IBM aan een bijzonder zonnepaneel. Het gaat om een zonnecollector die veel meer oplevert dan alleen duurzame energie. Eerder verschenen er berichten dat de energieleveranciers over 10 jaar overbodig zullen zijn, dergelijke ontwikkelingen lijken inderdaad aan te geven dat we in de toekomst op een heel andere manier met energie om zullen gaan. Het zonnepaneel kan duurzame energie produceren, zorgt voor warm water en biedt de mogelijkheid om zout water om te zetten naar drinkbaar zoet water.

Een bloem of een paraplu
Het revolutionaire zonnepaneel wordt ook wel een ‘zonnebloem’ genoemd en heeft de vorm van een bloem of een paraplu. De panelen leveren per stuk 12 kW aan elektriciteit op en daarnaast nog 20 kW aan warmte. Dat betekent dat verschillende huizen daar gebruik van kunnen maken, vooral in de gebieden waar er sprake is van minder technologische apparaten. De machine is in staat om 80% van de energie van de zon die het kan opvangen om te zetten in elektriciteit en warmte. Dat zijn cijfers waar de energieleveranciers met bijzondere aandacht naar zullen kijken.

Zonnepaneel in 2017 op de markt
Of de energieleveranciers zich op dit moment al zorgen dienen te gaan maken is nog niet helemaal duidelijk. Het bedrijf heeft het voornemen om het zonnepaneel in 2017 op de markt te gaan brengen. Ze zouden bovendien de helft tot twee derde goedkoper zijn dan vergelijkbare machines, terwijl ze tot wel 4x meer energie kunnen opwekken. Dat heeft volgens de ontwikkelaars vooral te maken met het koelsysteem dat lijkt op de aderen zoals die door het lichaam lopen. Het gaat om kleine buisjes met water, die de zonnecel kunnen beschermen tegen oververhitting. Ze kunnen daardoor langer in de zon staan, wat het mogelijk maakt om meer energie te produceren.

Gratis warm water met zonnepanelen
Een bijkomend voordeel van de zonnebloem is dat deze gratis warm water oplevert. De temperatuur in dergelijke zonnecellen zou zonder de koeling kunnen oplopen tot meer dan 1.000 graden. Dankzij de koeling blijft dit beperkt tot 90 graden en is het mogelijk om water te verwarmen voor huishoudens. Het is mogelijk om met het water te douchen of dat te gebruiken in de centrale verwarming. De energieleveranciers hebben wat dat betreft niet alleen te maken met een concurrent op het gebied van elektriciteit, ook de gasvoorziening zou overbodig kunnen worden.

Zout water destilleren
Tenslotte zijn de unieke zonnepanelen in staat om er met de hoge temperaturen voor te zorgen dat het mogelijk is om zout water te destilleren. Er blijft op die manier zoet water over, waardoor water vanuit de zee na destillatie drinkbaar is. Op die manier kan het zonnepaneel elektriciteit leveren, zorgen voor warmte en helpen drinkwater bereikbaar te maken in plaatsen waar dit nog niet het geval is. De energieleveranciers kunnen zich wat dat betreft zorgen gaan maken over hun rol, als dit product er komt is de kans groot dat er een revolutie plaats zal vinden.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01