SP-Plan zorgverzekering gunstig voor huishoudens met inkomen tot 86.000 euro

24-10-2019 | Zorgverzekering

Afbeelding

Een voorstel van de Socialistische Partij (SP) blijkt voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot €86.000 goed uit te pakken, zo meldt het Centraal Planbureau. Het voorstel is om de premie van de zorgverzekering, het eigen risico en de zorgtoeslag af te schaffen. Het voorstel wordt gedaan om de ziektekosten uit de schatkist, uit de belastingopbrengsten te betalen. In de huidige situatie heeft iedereen een ziektekostenverzekering, die ook verplicht is. Daarvoor betaald men circa €110 premie per maand. Voor mensen met een laag inkomen
is er, in de vorm van de zorgtoeslag, een compensatie. Maar ook voor hen geldt er een eigen risico van €385 per jaar.

Afschaffen


De SP wil de huidige constructie omtrent de ziektekostenverzekering veranderen. Deze partij wil het namelijk afschaffen. “Je ziet nu dat de zorgkosten worden opgebracht door mensen die dat moeilijk kunnen betalen en het kan dus veel eerlijker”, stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink. Die eerlijke manier is ook haalbaar volgens de SP. De zorgkosten moeten uit de belastingopbrengsten worden betaald. Hierdoor is het automatisch zo dat de mensen met de hoogste inkomens meer betalen dan mensen met een lager inkomen. Het SP-plan zou voor de laagste inkomens een koopkrachtverbetering van 3,5 procent betekenen. Ook huishoudens die gezamenlijk ruim €86.000 verdienen gaan er op vooruit: bijna twee procent.

“Dat laat maar zien hoe oneerlijk het op dit moment ingericht is, en als je dat via de
belastingen eerlijker doet, voor het overgrote deel van de Nederlanders, driekwart, veel
gunstiger is”, vervolgt Hijink.

Toch is de kans van slagen van dit plan klein. Het is een opstapje naar een Nationaal Zorgfonds. Daarvoor pleit de SP al sinds de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het is echter niet gelukt er een meerderheid voor te vinden.

De doorrekening van het Centraal Plan Bureau maakt dat partijen als CDA en VVD wel met goede argumenten moeten komen om het af te wijzen. Zij pleiten namelijk voor verbetering van de positie van de middeninkomens. En die gaan er door het SP-plan flink in koopkracht op vooruit.

Besparen op uw zorgverzekering


Wilt u zelf ook besparen op de kosten van uw zorgverzekering? Dan kunt u via de Totaalbesparen zorgverzekering vergelijker gemakkelijk uw zorgverzekering vergelijken. Binnen 5 minuten weet u welke zorgverzekering het beste aansluit bij uw wensen voor 2020.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01