Splitsing energieleverancier en netbeheerder niet teruggedraaid

23-12-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Een meerderheid in de eerste kamer zou graag zien dat minister Kamp de verplichte splitsing van energieleverancier en netbeheerder terugdraait. Dat bleek in het recent gehouden debat over de nieuwe Wet stroom. Minister Kamp heeft aangegeven niet bereid te zijn de verplichte splitsing terug te draaien. Daarnaast stelt de minister dat wanneer de Senaat tegen de nieuwe Wet stroom stemt, het energieakkoord wel eens in gevaar zou kunnen komen.

Verplichte splitsing van energieleverancier en netbeheerder
Op basis van Europese regelgeving werd 10 jaar geleden het splitsingsbesluit genomen. Dit besluit houdt in dat een energieleverancier niet tevens netbeheerder mag zijn. Het fysieke netwerk voor het transport van energie mag volgens dit besluit dus niet in handen zijn van een partij die tevens energiepakketten aanbiedt. Nuon en Essent hebben 10 jaar geleden vrijwel direct voldaan aan het nieuwe besluit en werden vervolgens vrijwel direct overgenomen door buitenlandse bedrijven. Energieleveranciers Eneco en Delta weigeren mee te werken aan de verplichte splitsing van energieleverancier en netbeheerder omdat zij bang zijn hetzelfde lot als Nuon en Essent te ondergaan. Deze energieleveranciers hebben dan ook nog altijd een functie als netbeheerder. Delta biedt haar netbeheer diensten aan onder dezelfde naam. Essent is actief als netbeheerder onder de naam Stedin. In principe is een meerderheid van de tweede kamer tegen de verplichte opsplitsing omdat de meerderheid van de Europese landen de wet nog steeds links laat liggen.

Wet stroom
De Wet stroom behandeld de bouw van windmolens op zee en het transport van opgewekte stroom naar land. In de Wet stroom wordt tevens de verplichte splitsing opgenomen. Gaat de eerste kamer dus akkoord met de Wet stroom, dan gaat zij ook (weer) akkoord met de verplichte splitsing van energieleverancier en netbeheerder. Aangezien een meerderheid niet meer achter deze verplichte splitsing staat is de kans aanwezig dat de Wet stroom wordt afgeschoten.

Gevolgen wegstemmen Wet stroom
Wanneer de eerste kamer de Wet stroom wegstemt zullen daar gevolgen aan verbonden zijn. De bouw van windmolens op zee, om op een meer duurzame manier stroom op te wekken, kan hierdoor ernstige vertraging oplopen. De vertraging van de bouw zou er tevens voor kunnen zorgen dat Nederland in 2020 niet aan haar verplichting kan voldoen om tenminste 14 procent van de energie duurzaam op te wekken. Tegenstanders van de verplichte opsplitsing zouden graag zien dat dit oude besluit niet wordt meegenomen in de nieuwe Wet stroom. Minister Kamp geeft vooralsnog aan niet bereid te zijn de verplichte splitsing uit het wetsvoorstel te halen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01