Stijgende energieprijzen medeverantwoordelijk voor recordinflatie

07-08-2018 | Energieprijzen

Afbeelding

Twee maal per jaar mogen energieleveranciers hun prijzen aanpassen. Dat mogen zij doen op 1 januari en op 1 juli van elk jaar. Mede door de prijsverhogingen die verschillende leveranciers op 1 juli 2018 hebben doorgevoerd, komen prijsverhogingen in deze maand uit op een stijging van 2,1% ten opzichte van juli 2017. De energieleveranciers hebben hun prijzen verhoogd mede door de stijgende olieprijs. Hierdoor is een gemiddeld huishouden met een variabel energiecontract dit jaar €64 extra kwijt aan energie. Omdat ruim 50% van de Nederlandse huishoudens nog steeds gebruik maakt van variabele contracten, valt er voor deze huishoudens nog een aardig bedrag op jaarbasis te besparen.


Verschil tussen energieleveranciers steeds groter

De prijsverschillen tussen energieleveranciers worden ook met deze prijsverhogingen weer groter. Zo is een gemiddeld gezin bij Eneco op jaarbasis al snel €64 duurder uit, terwijl dit bij Nuon maar €32 is. Bij Essent merken consumenten helemaal niets van de prijsverhogingen, aangezien deze de prijzen niet verhoogd. Hoewel consumenten altijd goedkoper uit zijn met een vast contract, is er tegenwoordig zelfs met de overstap naar een variabel contract dus al een aardige besparing te realiseren.


Overstappen naar een vast contract

Het vaste energiecontract is nog steeds een stuk voordeliger dan het variabel contract. Zo betaalt een consument nu voor het variabele contract bij Nuon €0,21 per kWh stroom en €0,66 per m3 gas. Bij het vergelijken van vaste contracten biedt Nuon stroom aan tegen dezelfde prijs en is gas €0,02 duurder per m3. Met een gemiddeld gasverbruik van 1600 m3 op jaarbasis, zou een consument dus €32 duurder uit zijn. Maar dat is niet het geval. Nuon biedt consumenten die kiezen voor dit contract namelijk een welkomstkorting van maar liefst €200. Consumenten zijn daarmee dus juist goedkoper uit dan duurder. Zij besparen hiermee op jaarbasis €168.

Hetzelfde zien we ook bij andere energieleveranciers. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken hoeveel u kunt besparen met de overstap naar een vast contract. Zeker als u al langere tijd energie geleverd krijgt op basis van een variabel contract.


Energie vergelijken op Totaalbesparen.com

Bent u benieuwd wat u kunt besparen door over te stappen naar een vast contract? Dan bieden wij u graag de mogelijkheid gebruik te maken van onze gratis energievergelijker. Nadat u uw gegevens heeft ingevoerd, ziet u direct welke tarieven worden gehanteerd voor uw persoonlijke situatie. Let er wel op dat u het verbruik netjes opgeeft, de hoogte van het verbruik is namelijk de belangrijkste factor om te kunnen bepalen welke energieleverancier in uw geval het goedkoopste is. Weet u niet precies wat u verbruikt? Kijk dan eens op uw laatste jaarafrekening of log in bij uw huidige energieleverancier. Veel leveranciers bieden namelijk ook de mogelijkheid online te bekijken wat u verbruikt.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01