Stimulering duurzame energie goede basis voor de toekomst

03-12-2015 | Groene energie

Afbeelding

We lopen in Nederland achter op de rest van Europa wanneer het gaat om het gebruik van duurzame energie. Het is van belang dat we plannen maken voor de toekomst, bijvoorbeeld om er ook na 2023 voor te zorgen dat er sprake blijft van groei. Greenpeace en energieleverancier Nuon hebben de handen ineengeslagen. Zij komen met doelstellingen voor 2030, die ervoor moeten zorgen dat we de goede basis die we nu leggen op een goede manier een vervolg kunnen geven.

Greenpeace en Nuon werken samen
Het is op zich al opvallend dat energieleverancier Nuon samenwerkt met Greenpeace, de beide partijen behartigen normaal gesproken andere belangen. Zij hebben echter samen onderzoek laten doen naar wat er nodig is om in 2030 voor 60% gebruik te gaan maken van hernieuwbare elektriciteit. Met het huidige Energieakkoord kijken we maar tot 2023, waardoor het volgens de beide partijen van belang is om daarnaast nieuwe plannen voor de verdere toekomst te maken. De doelstellingen voor die periode zouden ontbreken, waardoor het van belang is om daar nu een punt van te maken.

75 TWh voor duurzame elektriciteit
Nuon en Greenpeace geven aan dat we de lat zouden moeten leggen op 75 TWh aan duurzame elektriciteit in 2030. Dat zou goed zijn voor 60% ten opzichte van de 120 TWh die we per jaar verbruiken. Op dit moment wekken we zo’n 8 TWh op uit hernieuwbare bronnen, goed voor ongeveer 9%. Zowel de energieleverancier als de activisten zijn van mening dat dit met het oog op de toekomst niet voldoende is, zij geven aan dat we door dienen te zetten met de huidige ontwikkelingen. Zelfs wanneer we op dezelfde voet doorgaan zullen we de doelen niet behalen, waardoor er nieuwe plannen bij dienen te komen.

CO2-emissies terugbrengen
Het is volgens de energieleverancier en Greenpeace onder andere van belang om de CO2-emissies terug te brengen. Dit helpt de schadelijke uitstoot voor het milieu te beperken, terwijl het er aan de andere kant voor zorgt dat we op meer uitgebreide schaal gebruik zullen gaan maken van duurzame energie. Het mes snijdt wat dat betreft aan twee kanten. In 2030 zouden we zo;n 15 - 30 megaton minder aan CO2 uit kunnen stoten. Het is van belang om daar ook nu al over na te denken, aangezien we in 2050 zo’n 80 - 95% minder CO2 uit dienen te storen dan in 1990 en we daarvoor nog maar beperkt op weg zijn.

Ambitieuze doelstellingen
Zowel Greenpeace als energieleverancier Nuon erkennen dat er sprake is van ambitieuze doelstellingen, maar geven aan de andere kant tevens aan dat dit de enige mogelijkheid is om ervoor te zorgen dat het op termijn mogelijk is om de doelstellingen daadwerkelijk af te kunnen vinken. Het feit dat we in Nederland achterlopen op de rest van Europa is volgens Greenpeace en de energieleverancier een teken aan de wand dat we hier in een eerder stadium een punt van dienen te maken. Door nu alvast bezig te zijn met 2030 kunnen we de juiste maatregelen nemen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01