Subsidies op gebied van energie

07-06-2017 | Subsidie

Afbeelding

Er zijn diverse lopende subsidieregelingen op gebied van energie, zowel voor bedrijven als particulieren. Een van de regelingen is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), die zowel door bedrijven als particulieren kan worden gebruikt. De regeling loopt tot 31 december 2017, heeft een totale omvang van 70 miljoen euro voor 2017 en wordt afgegeven op volgorde van aanvraagdatum. De reden dat deze subsidie in het leven geroepen is, is dat de overheid wil stimuleren dat woningen en bedrijfsruimten meer door duurzame warmte worden verwarmd en minder door gas. Er zijn subsidiebedragen vastgesteld voor zaken als de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. Dankzij de subsidie krijg je een behoorlijk deel van de investering in deze apparaten weer terug. Bij een zonneboiler kan dat bijvoorbeeld 30% van je investering zijn en bij een hybride waterpomp zelfs 50%.

Subsidies voor huishoudens
Subsidies op gebied van energie worden landelijk, regionaal en lokaal georganiseerd. Sommige gemeentes geven subsidies aan zoncoöperaties, duurzaamheidsfondsen en geven gratis advies aan Verenigingen van Eigenaren. Landelijk zijn er ook fiscale voordelen voor huishoudens die op buurt- of wijkniveau in duurzame energie willen investeren. Provincies geven ook soms subsidies af op het gebied van energie, of zij zorgen ervoor dat er onafhankelijk, persoonlijk advies wordt gegeven aan inwoners op het gebied van energiebesparing.

Subsidies en regelingen voor ondernemingen
Voor ondernemingen bestaat de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze leiden tot een gemiddeld voordeel van 13,5% op de aanschaf van energiezuinige technieken. Uiteraard staat deze investeringsaftrek naast de voordelen die de technieken en apparatuur met zich meebrengen, zoals een schoner milieu en een lagere energierekening. Doelstelling van de overheid is dat 14% van onze energie in 2020 duurzaam is. Dit percentage wordt jaarlijks stapsgewijs opgebouwd tot het jaar 2050; dan moet 100% van onze energie duurzaam zijn. Naast de Energie Investeringsaftrek is er ook een Milieu Investeringsaftrek (MIA), Kleinschaligheidsaftrek (KIA), de mogelijkheid om milieu-investeringen willekeurig af te schrijven (VAMIL), en Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). De regelingen kennen elk hun eigen voorwaarden, dus het is goed om je hier nader in te verdiepen.

Energie vergelijken
Ook door over te stappen van energieleverancier is een goede besparing op energie haalbaar. Om daarbij te helpen, bieden wij een energievergelijker waarmee een onafhankelijke vergelijking op maat gemaakt kan worden.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01