Tandartsverzekering: nodig of niet?

27-12-2018 | Tandartsverzekering

Afbeelding

De zorgverzekering wordt elk jaar duurder. Toch kunt u nog wel wat besparen op de kosten. Door de tarieven met elkaar te vergelijken, maar ook door goed na te denken of u de aanvullende verzekeringen wel echt nodig heeft. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld automatisch voor een tandartsverzekering, terwijl ze zonder misschien voordeliger uit zijn.


Tandartsverzekering niet nodig

Als u vaak naar de fysiotherapeut moet of liever naar alternatieve artsen gaat, kiest u voor een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering dat zoveel mogelijk behandelingen vergoedt. Dus misschien heeft u voor de zekerheid een tandartsverzekering afgesloten of denkt u erover om dat te doen. Maar als u een gezond gebit heeft, is een tandartsverzekering meestal niet nodig. U gaat dan waarschijnlijk een of twee keer per jaar voor een controle naar de tandarts. Dat kost u per controle iets meer dan € 20,-. Het vullen van een beginnend gaatje kost bijna €25. U bent in dat geval tussen de € 45,- en € 65,- uur kwijt, terwijl de jaarlijkse premie van een tandartsverzekering minimaal € 100,- is.


Wanneer verzekeren slim is

Wie minder sterke tanden heeft, doet er wel verstandig aan om een tandartsverzekering af te sluiten. Als uw tandarts regelmatig gaatjes moet vullen, is de kans groot dat het totaal van de rekeningen (ver) boven de premie van € 100,- uitkomt. U kunt meestal kiezen tussen verschillende verzekerde bedragen. Als u niet al te veel behandelingen verwacht in een jaar, is een standaarddekking van € 250,- per jaar prima. Denkt u dat er wel wat meer moet gebeuren? Bij veel zorgverzekeraars kunt u ook kiezen voor een dekking van € 500,- of € 750,-. Bij een hogere dekking of uitgebreide tandartsverzekering willen veel verzekeraars dat u een acceptatieprocedure doorloopt. Ook kan het gebeuren dat er een wachttijd is, wat betekent dat u niet meteen verzekerd bent.


Niet alles wordt vergoed

Veel mensen denken dat als ze een tandartsverzekering afsluiten, ze alle kosten vergoed krijgen tot het verzekerde bedrag. Dat is helaas niet waar. Verdovingen, kronen en andere behandelingen worden vaak niet helemaal vergoed door de tandartsverzekering. Schade aan uw gebit door bijvoorbeeld een ongeluk zorgt voor een hoge tandartsrekening, maar wordt vaak maar gedeeltelijk vergoed. Hoe uitgebreid de tandartsverzekering ook is. Als u van uw fiets valt en u verliest een tand, dan betaalt u bijna alle kosten zelf. Overigens zijn kinderen hiervoor verzekerd via de basiszorgverzekering, maar iedereen boven de 18 jaar niet. Ook geldt bij veel tandartsverzekeringen een eigen bijdrage voor bepaalde behandelingen, dus de rekening krijgt u niet helemaal vergoed.


Zorgverzekering vergelijken

Ziet u door de bomen het bos niet meer met al die zorgverzekeraars, zorgverzekeringen en aanvullende pakketten? Weet u niet zo goed welk dekkingsbedrag het best past bij uw situatie? Of wilt u zien hoeveel u jaarlijks kunt besparen op uw zorgverzekering? Op internet staan onafhankelijke vergelijkingssites. Daar kunt u bijvoorbeeld premies, voorwaarden, vergoedingen en eigen bijdragen van vrijwel elke zorgverzekering vergelijken met de rest. Dat maakt het kiezen van een zorg- of andere verzekering een stuk gemakkelijker en overzichtelijker.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01