Technologiebedrijven gaan banksector opschudden zoals nieuwe energieleveranciers deden

05-10-2015 | Technologie

Afbeelding

Technologiebedrijven zullen de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen binnen de bancaire sector. Dat leidt er onder andere toe dat deze de markt kunnen opschudden, zoals de energieleveranciers dat doen sinds er sprake is van een vrije markt waarin iedereen de mogelijkheid heeft eenvoudig over te stappen. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG, dat vooral jonge medewerkers van de Nederlandse banken vroeg naar hun visie en ideeën over de toekomst.

Visie op de bank van de toekomst
Het consultancybureau deed onderzoek onder 130 jonge medewerkers van de verschillende banken in Nederland. Zij blijken onder andere veel te verwachten van bedrijven als Apple en Google, net als het Chinese Alibaba. Zij zullen volgens de banken een groot deel van het betalingsverkeer naar zich toe trekken, waardoor de banken daar nu al op in dienen te spelen. Ongeveer 4 op de 10 ondervraagden verwacht dat innovatieve start-ups het traditionele businessmodel van de banken onder druk zullen zetten. Er zal sprake zijn van een verandering zoals we die van de energieleveranciers hebben gezien, die veelal online zijn gaan werken om de traditionele grote partijen een groot deel van hun marktaandeel afhandig te maken.

Technologische kennis ontbreekt
Het is volgens de medewerkers van de banken vooral een probleem dat zij inhouse niet beschikken over de technologische kennis die bedrijven als Apple en Google en de startups wel hebben. Het wordt daarom lastig om de concurrentie met de nieuwe technologieën aan te gaan. De banken komen op een achterstand te staan, waardoor andere partijen de kans krijgen om de markt voor zich te winnen en daar vervolgens hun voordeel mee te doen.

Wisselen van bank als van energieleverancier
De jonge medewerkers van de bank noemen onder andere het gemak om over te stappen van energieleverancier, als voorbeeld voor hoe de toekomst er volgens hen uit zal gaan zien. Het is op dit moment nog relatief lastig om van bank te wisselen, zoals dat lange tijd ook het geval was bij energieleveranciers of bij telecomproviders. Daar is de laatste jaren onder druk van technologie verandering in gekomen. Het is tegenwoordig mogelijk om allerlei zaken online te vergelijken en eenvoudig een overstap aan te vragen. De jonge medewerkers van de banken houden er rekening mee dat zij zich in de toekomst meer als energieleveranciers op dienen te stellen en rekening dienen te houden met een toegenomen concurrentie.

Inkomsten uit advisering
Bovendien zijn ze zich bewust van het feit dat hun verdienmodellen op de schop moeten. Het zal lastig blijken om de inkomsten vooral uit rente-opbrengsten te halen, het wordt in plaats daarvan weer van belang om goed te adviseren. Daarnaast kan de verkoop van klantgegevens en transactiedata mogelijk tot meer inkomsten leiden. Big Data is hot, de banken hebben daar in grote mate beschikking over. Of de markt er inderdaad zo uit zal gaan zien als die van de energieleveranciers is de vraag, feit is dat de markt er binnen een paar jaar waarschijnlijk anders voor zal staan.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01