Tips om te besparen op autorijden

27-11-2017 | Autorijden

Afbeelding

Wanneer je een auto hebt gekocht, kun je niet zomaar de weg op. De auto moet verzekerd worden. Je betaalt wegenbelasting. De tank moet vol. En er is periodiek onderhoud nodig. Allemaal kosten die autorijden niet bepaald goedkoop maken. Gelukkig zijn er manieren om hierop te besparen.


Lease een auto

Een auto kopen is duur. En niet iedereen heeft zomaar duizenden euro's liggen voor zo'n aankoop. Een alternatief is geld lenen bij de bank. In dat geval betaal je het geleende bedrag in afgesproken termijnen terug maar hoef je niet in één keer een grote uitgave te doen. Een nadeel is dat je rente betaalt over het bedrag dat je leent en dat deze rente best hoog kan zijn. Leasen kan dan gunstiger zijn. Bij private lease leen je feitelijk een auto naar jouw keuze en je betaalt tijdens de contractperiode een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto, de verzekering, de belasting, pechhulp en het onderhoud. Zelf betaal je alleen nog extra voor de brandstof.


Ga goedkoper tanken

Op tanken kun je meer besparen dan je denkt. Natuurlijk is het makkelijk om aan de snelweg te tanken omdat je daar de meeste benzinepompen tegenkomt. Maar bij deze tankstations is de benzine ook het duurst. Tank je bij de kleine pomp in het dorp, die onbemande pomp op het industrieterrein of ga je de grens over, dan kan dit een hoop schelen. En heb je een creditcard van de ANWB, dan kun je ook een tankpas aanvragen als particulier. Daarmee kun je bij 700 benzinepompen in Nederland met korting tanken. Bij bemande pompen krijg je per liter 5 eurocent korting en bij onbemande pompen een korting van 3 eurocent. De gespaarde korting ontvang je elk kwartaal terug. Let verder ook op de bandenspanning. Als die te laag is, kan dit tot een hoger benzineverbruik leiden.


Onderhoud en rijstijl

Op onderhoud valt vaak weinig te besparen, behalve door de auto zelf goed te onderhouden. Periodiek onderhoud bij de garage kan er wel voor zorgen dat je onnodige servicebeurten (en extra kosten) voorkomt. Houd je verder aan de verkeersregels en voorkom boetes. Dit zijn onnodige kosten waar je zelf invloed op hebt. Let ook op je gas- en remgedrag; hoe harder je optrekt en moet remmen, hoe meer brandstof je verbruikt. En denk aan het gewicht van de auto. Heb je veel zware spullen in de auto liggen, dan weegt de auto meer en kost het meer ‘energie’ om vooruit te komen, waardoor er meer brandstof wordt verbruikt.


Kies de juiste verzekering

Een autoverzekering is niet goedkoop dus zorg ervoor dat je niet oververzekerd bent – maar ook niet onderverzekerd. Kijk daarom altijd op een vergelijkingswebsite om autoverzekeringen te vergelijken. Zo weet je welke verzekering het beste past bij jouw auto, want door het invullen van je kenteken weten ze daar de leeftijd en kunnen ze meteen advies geven over de meest verstandige dekking. Bij een oudere auto heeft het meestal weinig zin om die allrisk te verzekeren, omdat de dagwaarde inmiddels al veel lager is dan bij de aanschaf. Een minder dekkende verzekering betekent een lagere premie.


Bescherm je no-claimkorting en houd de premie laag

Het meest bespaar je wanneer je een lagere premie betaalt voor de autoverzekering. Om die lagere premie te krijgen is het van belang dat de no-claimkorting niet in gevaar komt. Immers: hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Probeer daarom zo min mogelijk te claimen. Kleine schadebedragen kun je net zo goed zelf betalen. Zo komt de no-claimkorting niet in gevaar, behoud je de schadevrije jaren en gaat de premie in de loop van de tijd omlaag.


Belasting voordelen bij zakelijk rijden

Ben je een kleine zelfstandige of mkb'er en gebruik je jouw privévoertuig ook voor zakelijke doeleinden? Dan krijg je de btw op de kosten die je maakt terug van de belastingdienst. Je moet dan wel goed bijhouden welke kosten zijn gemaakt in zakelijk verband en welke privé.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01