Top 10: Energie besparen

11-11-2019 | energie

Afbeelding

Terwijl het buiten vriest en er sneeuw ligt wilt u een warm huis. Het is een bekend beeld van de winter. Een winter waarin u meerdere dingen kunt doen om energie te besparen. Check deze top 10:

Energie besparen top 101. Korter douchen

Douchen is zo’n manier van energie besparen. Het is heel fijn om, als u het koud heeft, te gaan douchen. Toch kunt u veel water en gas besparen. Bijvoorbeeld door wat korter te gaan douchen. Ook kunt u een waterbesparende douchekop aanschaffen. Hiermee wordt al snel twintig procent op water- en energieverbruik bespaart.

2. Tochtstrips plaatsen

Wanneer uw huis tocht is er meer voor nodig om uw huis te verwarmen. U besluit bijvoorbeeld om uw verwarming hoger te zetten. Het is echter niet nodig als de tochtplekken worden gedicht. Hiervoor zijn tocht strips. De tocht komt veelal binnen door naden en kieren, bij kozijnen en deuren. Het is daarentegen wel belangrijk om de kieren onder tussendeuren te laten zitten. Zo is er wel een goede ventilatie in uw huis.

3. Gordijnen dicht doen

U kunt ook warmte binnenhouden door uw gordijnen dicht te doen zodra het donker wordt. Dit houdt warmte van de verwarming binnen, maar ook de kou van de ramen buiten. Het is dan wel belangrijk dat de warmte van radiatoren niet achter de gordijnen zitten. Dan kan de warmte achter de gordijnen blijven. Hetzelfde geldt voor een bank, die als blokkade kan werken.

4. Tussendeuren dichthouden


Een ander eenvoudige tip: sluit de tussendeuren in uw huis. Dit voorkomt dat er veel warmte uit de kamer wordt getrokken.

5. Cv-ketel bijvullen en ontluchten


Het is belangrijk dat uw cv-ketel is bijgevuld en ontlucht. Maar wanneer moet dit? Als u de verwarming hoort tikken of water lopen. Het is een signaal dat er moet worden bijgevuld en ontlucht. Zo niet, dan blijft er lucht in de cv-leidingen zitten, waardoor de druk van de cv-ketel daalt en het hete water minder goed door de buizen kan stromen.

6. Goed ventileren


Ook voor uw gezondheid belangrijk: ventileren. Het is ook goed voor het milieu en uw portemonnee. Vochtige lucht kan namelijk niet goed worden verwarmd, dus ook in de winter moet je goed ventileren. Dit maakt ruimte voor frisse buitenlucht die sneller wordt verwarmt.

7. Kaarsen aan


Naast sfeervol zijn kaarsen ook energiebesparend. Hoe meer kaarsen, hoe minder lampen.

8. Bewuster wassen


Draai een was voortaan op dertig graden. Of kies, indien mogelijk, voor een eco-stand wanneer u op veertig of zestig seconden wilt wassen. Een andere suggestie: laat uw kleren aan een droogrek drogen in plaats van uw droger te gebruiken.

9. Elektronische apparatuur uitzetten


Energieverbruik kan ook worden verminderd door het op stand-by zetten van uw elektronische apparaten. Nog beter is het apparaat uitzetten of de stekker uit het stopcontact te trekken. Dit scheelt stroom.

10. Verwarmen zonder verspillen


Minder CO2 uitstoten. Het kan door verstandig met de verwarming om te gaan. Dit heeft tevens een positief effect op uw energierekening. Kamers die u niet gebruikt niet verwarmen of de thermostaat vlak voor het slapen gaan wat lager zetten. Het zijn tips die energiebesparend zullen werken.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01