Trump slecht voor ontwikkeling duurzame energie

10-11-2016 | Duurzame energie

Afbeelding

Donald Trump, de nieuw gekozen president van de Verenigde Staten, heeft aangegeven maar liefst 100 miljard dollar te willen besparen op uitgaven om klimaatverandering tegen te gaan. De reden hiervoor: Trump gelooft niet in de opwarming van de aarde. Het mag duidelijk zijn dat dit de wereldwijde energietransitie en de opkomst van groene energie niet ten goede zal komen. Gevreesd wordt dat landen als China en India ook minder hun best gaan doen wanneer de VS besluit hiermee door te zetten. Daarnaast wil Trump de kolenmarkt stimuleren.

Klimaatakkoord van Parijs
Ook de Verenigde Staten hebben in 2015 het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Doel van dit akkoord was het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. In dit akkoord hebben de Verenigde Staten aangegeven zo snel mogelijk hun best te gaan doen om de uitstoot te beperken. Hoewel Trump in zijn presidentsperiode in principe niet onder dit akkoord uit kan, kan hij wel beslissen om de gemaakt afspraken (gedeeltelijk) te negeren. De vrees bestaat dat in dit geval andere grote landen als China en India zullen volgen.

Kan Trump dit doorzetten?
Momenteel bestaat een meerderheid van het Witte huis en het senaat uit republikeinen. Verwacht wordt dat zij Trump zullen steunen. Het zou dus zomaar kunnen dat Trump doorzet en daadwerkelijk 100 miljard gaat proberen te bezuinigen. Aan de andere kant staan niet alle republikeinen zo sceptisch tegenover klimaatverandering. Mochten de democraten steun vinden bij de republikeinen, dan zou het voor Trump nog wel eens lastig kunnen worden zijn plannen door te voeren.

Eventuele gevolgen
Volgens Lux Research zou de VS maar liefst 3,4 miljard ton meer CO2 uitstoten in vergelijking met de plannen van Hillary Clinton, wanneer Trump doorzet. De kans is vervolgens groot dat landen als China en India hun uitstoot ook minder gaan beperken.

Mogelijke oplossingen
Enkele staten hebben eigen klimaatmaatregelen ingesteld en zullen deze blijven volgen. Dit zijn onder andere New York en California. Daarnaast wordt de techniek om duurzame energie op te wekken steeds beter en goedkoper. Het zou dus heel goed kunnen dat duurzaam opgewekte energie in de nabije toekomst goedkoper en dus aantrekkelijker wordt dan fossiele energie.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01