Veranderingen aan zorgverzekering op komst

30-10-2019 | zorgverzekering, zorg, verzekering zorg, verandering zorgverzekering, zorgverzekering 2020

Afbeelding

De zorgpremie stijgt volgend jaar met ongeveer drie euro. Dat is de voorspelling van het kabinet, van een van veranderingen in de zorgverzekering voor 2020. De verhoging van de zorgpremie is overigens maar één van de veranderingen die zullen worden doorgevoerd. Dat werd op Prinsjesdag bekendgemaakt.
De volgende punten zullen worden veranderd:


  • Een hogere zorgpremie
  • Minder korting op collectieve zorgverzekering
  • Verlenging van Regeling Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)
  • Logeervergoeding (€75 per nacht)
  • Vergoeding van dure medicijnen
  • Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten
  • Stoppen met roken goedkoper
  • Geneesmiddel Fampyra
  • Minder korting op collectieve zorgverzekering
  • Veranderingen in de basisverzekering

Een hogere zorgpremie


De zorgpremie gaat omhoog. De premie zal gemiddeld zo’n 3 euro per maand omhoog gaan. Verzekeraar DSW maakt traditiegetrouw als eerste verzekeraar haar premies bekend. Inmiddels is duidelijk dat DSW haar premies met gemiddeld 6 euro per maand verhoogd.

Minder korting op collectieve zorgverzekering


Er zijn veel Nederlanders die een collectieve zorgverzekering hebben gesloten, bijvoorbeeld via hun werk of vereniging. De premie kan dan sneller stijgen dan normaal. Naast het feit dat de premies over het algemeen hoger worden gaat de maximale korting omlaag (van tien procent naar vijf procent).

Verlenging van Regeling Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)


Sinds enkele jaren hebben zwangere vrouwen de mogelijkheid om voor de Regeling Niet invasieve Prenatale Test (NIPT) te kiezen. Het blijkt een succes, want de NIPT is verlengd. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen hier ook in 2020 nog voor kiezen. Wel is het zo dat zij hier een eigen bijdrage van 175 euro voor betalen.

Logeervergoeding (75 euro per nacht)


Het kan gebeuren dat u langer dan drie aaneengesloten dagen naar het ziekenhuis moet, terwijl u ver weg woont. In dat geval heeft u recht op een logeervergoeding van maximaal 75 euro per nacht.

Vergoeding van dure medicijnen


Momenteel is het nog zo dat als geneesmiddelen die vanwege te hoge kosten niet in de basisverzekering werden opgenomen, normaliter ook de apotheekbereiding niet werd vergoed. Dat gaat veranderen. Vanaf 2020 zal de apotheekbereiding wel worden vergoed, mits de prijs hiervan niet extreem hoog is.

Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten


De zorg voor specialisten ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten wordt vanaf volgend jaar vanuit de basisverzekering vergoed. In de huidige situatie wordt dit nog gesubsidieerd.

Stoppen met roken goedkoper


Stoppen met roken. Voor vele mensen een belangrijke stap. Het stoppen wordt in 2020 extra gestimuleerd. Mensen die het begeleidingstraject willen volgen hoeven namelijk geen eigen risico meer te betalen.

Geneesmiddel Fampyra


Het geneesmiddel Fampyra zit sinds enkele maanden (1 september 2019) in de basisverzekering. Dit blijft ook in 2020 het geval. Dit middel is voor mensen met MS, die hierdoor beter kunnen lopen.

Er zullen ook dingen hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld het eigen risico. In het huidige regeerakkoord is opgenomen dat het bedrag in de komende jaren hetzelfde blijft. Dit blijft dus 385 euro. Dit betreft dan een verplichte eigen risico. Wilt u een hoger eigen risico, dan kunt u dit vrijwillig verhogen tot 885 euro. Het eigen risico geldt alleen voor zorg vanuit de basiszorgverzekering.

Zorgverzekering vergelijken


Ieder jaar kunt u overstappen van zorgverzekeraar. Het is verstandig om te controleren of uw zorgverzekering nog aan uw behoeften voldoet. U wilt natuurlijk niet voor zorg betalen die u nooit zult gebruiken. Veel Nederlanders maken ieder jaar een vergelijking voor de zorgverzekering. Hiermee voorkomt u niet alleen dat u onnodig teveel premie betaald én dat de zorg die u verwacht nodig te hebben, wordt vergoed vanuit uw zorgverzekering.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap