Verblinding door koplampen wordt verleden tijd

17-07-2020 |

Afbeelding

Iedere automobilist maakt het wel eens mee. Er komt een nieuwe auto tegemoet rijden en u wordt verblind door de koplampen van uw tegenligger. Nieuwe auto’s zijn vaak voorzien van moderne licht technieken. Hartstikke mooi, maar voor andere weggebruikers niet altijd prettig. De RDW gaat hier aan eind aan maken door de controle tijdens de ApK te verscherpen.Lampen worden steeds feller


Tegenliggers krijgen steeds vaker te maken met verblinding door nieuwe koplampen. Zo zijn nieuwe auto’s voorzien van led-verlichting, xenonlampen en andere licht technieken. Vorig jaar gaf de ANWB ook aan dat koplampen steeds feller licht geven. De ANWB concludeerde dat een van de led-systemen zo heftig was, dat het licht op 20cm afstand 3x zo fel was dan een recht in de zon te krijgen.

10 seconde nodig om weer goed te zien


Heeft u in zo’n nieuwe koplamp gekeken, dan kan het tot 10 seconde duren voordat u weer goed kunt zien. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse RAC. Op de weg kunnen deze 10 seconde cruciaal zijn. De huidige apparatuur waarmee getest wordt, kan verblinding door deze typen koplampen niet goed detecteren. Dit is reden voor de RDW om de dimlicht controle tijdens een ApK beurt aan te scherpen.

Geldig vanaf 1 januari 2021


Vanaf 1 januari 2021 moeten garagehouders aan de nieuwe eisen kunnen voldoen. Huidige meetapparaten mogen vanaf dan niet meer gebruikt worden. Totaalbesparen.com is blij te horen dat de RDW hier een einde aan gaat maken. Wij verwachten dat er hierdoor ook minder ongelukken zullen gebeuren. Wat weer ten goede zal komen voor de premie van de autoverzekering.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap