Verhuizen en de opstalverzekering

11-03-2019 | Verhuizen

Afbeelding

Gaat u verhuizen dan krijgt u te maken met allerlei zaken die geregeld moeten worden. Zo ook de opstalverzekering. Wat is een opstalverzekering en waar kan het beste op gelet worden bij het over- of afsluiten hiervan? Hoe kunt u een opstalverzekering vergelijken?


Een opstalverzekering

Opstal betekent bouwwerk, hiermee worden huizen en gebouwen bedoeld. De verzekering is voor huiseigenaren. Onder de opstalverzekering vallen alle vaste delen van een woonhuis, die niet zonder slopen of breken kunnen worden verwijderd. Zoals het sanitair van de badkamer, keuken, leidingen, deuren, muren, ramen, schuren en schuttingen. In de polis van de verzekeraar staan welke zaken precies gedekt zijn.


Verschillende soorten dekkingen

Er zijn verschillende soorten verzekeringen die verschillende dekkingen en premies hanteren. Met de standaard opstalverzekering is schade gedekt bij de volgende situaties: schade door brand, storm, blikseminslag, omgewaaide bomen, vandalisme, inbraak, of een ontploffing. U kunt met een hogere premie ook kiezen voor een meer uitgebreide dekking: voor bijv. kosten bij breekwerk na een lekkage. Of een glasverzekering. De allriskverzekering biedt de meeste dekking bij door onheil veroorzaakte schade. Deze dekking vergoedt zelfs de door u zelf veroorzaakte schade. Alleen schade door terrorisme, oorlogen en natuurrampen worden niet vergoed. Dit valt altijd buiten de verzekering.


Let op dat u niet onder- of oververzekerd bent

Wanneer de herbouwwaarde van uw huis hoger is dan waar u voor verzekerd bent, dan bent u onderverzekerd. Het is van belang de juiste waarde te bepalen, om het risico te voorkomen dat u minder uitgekeerd krijgt bij schade. Andersom kan er ook sprake zijn van oververzekering, wanneer de verzekerde herbouwwaarde veel hoger ligt dan de daadwerkelijke herbouwwaarde van uw huis. U betaalt dan meer premie dan nodig is. Door de opstalverzekering te vergelijken, kunt u een hoop besparen.


Verhuizen naar een appartement, of van koop naar huur

Verhuist u naar een appartement, dan is een opstalverzekering meestal al geregeld bij de Vereniging van Eigenaren en hoeft u deze niet zelf af te sluiten. Ook wanneer u van een eigen koopwoning naar een huurwoning verhuist, heeft u deze niet meer nodig. Check wel even of er sprake is van een huurdersbelang. Dat zijn de eigen aangebrachte aanpassingen die worden overgenomen. Bijvoorbeeld: schilderwerk, behang, vloeren, of aangebrachte luxe in keukens en badkamers. Niet alle zaken worden namelijk standaard gedekt en kunnen soms beter worden meeverzekerd in de inboedelverzekering.


Korting bij inbraakpreventie

Vaak krijgt u korting op uw premie wanneer u uw nieuwe huis van de nodige inbraakpreventie voorziet. Zoals goede sloten en verlichting bij de buitendeur. Deze moeten voldoen aan de juiste keurmerken en certificaten.


Opstalverzekering vergelijken bij verhuizen

Kijk goed of de verzekering wel bij uw woonsituatie aansluit. Het loont om de verschillende opstalverzekeringen met elkaar te vergelijken. Stel de waarde van uw woonhuis vast. Door bijvoorbeeld oppervlakken en materialen te berekenen. Dit vormt een leidraad voor de bepaling van de herbouwwaarde. Op internet kunt u gemakkelijk via vergelijkingsmodules de opstalverzekering vergelijken.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01