Verschil tussen basisverzekeringen: natura-, restitutie-, combinatie- en budgetpolis

30-11-2018 | Zorgverzekering

Afbeelding

Ieder jaar kunt u in de laatste zes weken van het jaar overstappen van zorgverzekering. De zorgverzekering is verplicht, maar kost maandelijks best wat geld. De dekking van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar de prijs en de zorgverleners die u kunt bezoeken, kunnen flink van elkaar verschillen. Het aantal zorgverleners waarbij de zorgverzekeraar de kosten vergoedt, hangt af van de afspraken die de zorgverzekeraar heeft gemaakt maar ook van de dekkingsvorm van de basisverzekering die u kiest. U kunt kiezen tussen een restitutie-, een natura-, een budget- en een combinatiepolis. Het verschil is te vinden in dekking en kosten. Wat is het precieze verschil?


Naturapolis

Bij een naturapolis worden de zorgkosten direct door de zorgverzekeraar betaald. Dat klinkt prettig, maar de zorgverzekeraar vergoedt alleen de volledige kosten als het gaat om een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft. Dat betekent dat u om voor een volledige vergoeding in aanmerking te komen, altijd naar een gecontracteerde zorgverlener moet. U kunt wel naar een zorgverlener waarmee een zorgverzekeraar geen afspraken heeft, maar u heeft dan geen recht op een volledige vergoeding. Vaak wordt er dan een deel betaald. Bij het vergelijken van de zorgverzekering en het kiezen van een zorgverzekeraar en verzekering, kunt u al direct bekijken bij welke zorgverleners u terecht kunt. Voordeel van de naturapolis is dat deze vaak goedkoper is dan de restitutiepolis. Ook hoeft u bij deze polis geen rekening voor te schieten, iets wat bij de restitutiepolis wel het geval kan zijn.


Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis betaalt u de rekening van de zorgverlener eerst zelf, tenzij het een enorm bedrag is. Als u de rekening hebt voorgeschoten, kunt u deze declareren bij de zorgverzekeraar. De kosten worden vergoed tot het wettelijke tarief of de marktconforme vergoeding. Bij deze polis mag u zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Met de restitutiepolis heeft u dus een vrije zorgkeuze. Hier staan vaak wel wat hogere zorgkosten tegenover. Maximale vergoedingen kunt u vinden in de polisvoorwaarden van de verzekering.


Combinatiepolis

Naast de natura- en de restitutiepolis is er de combinatiepolis. Dit is een combinatie van de bovenste twee verzekeringen. Dat betekent dat sommige zorg volgens de natura- en andere volgens de restitutiepolis wordt behandeld. De combinatiepolis is in het leven geroepen omdat de restitutiepolis alleen nog zo mocht worden genoemd als de zorgkosten bij niet-gecontracteerde ook wordt vergoed. De restitutiepolissen waarbij dat niet het geval was, werden combinatiepolissen. De combinatiepolis is iets voordeliger dan de restitutie-, maar duurder dan de naturapolis. Er is een groter deel aan zorginstanties en zorgverleners waarbij een volledige vergoeding geldt dan bij de naturapolis.


Budgetpolis

Dan is er nog de budgetpolis. Dit is eigenlijk gewoon een naturapolis, maar dan met een beperkte vrijheid in keuze. Er zijn namelijk minder gecontracteerde zorgverleners. Dat betekent dat de keus nog wat kleiner wordt als het er om gaat dat u een volledige vergoeding wilt. De kosten van een budgetpolis zijn doorgaans lager dan die van de naturapolis. De budgetpolis is dus meestal de voordeligste verzekering. Bij deze verzekering hoeft u ook geen rekeningen voor te schieten. Met de budgetpolis kunt u vaak alleen online zaken regelen. Voor spoedeisende hulp kunt u wel overal terecht, net als dat u voor de zorg uit de basisverzekering eigen risico betaalt.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01