Vier energieleveranciers op de vingers getikt door ACM

24-08-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Vier energiebedrijven hebben een berisping ontvangen van de ACM, omdat zij consumenten op een onduidelijke en misleidende wijze informeerden. Dat blijkt uit een bekendmaking van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die daarmee aan wil geven dat het de markt goed in de gaten houdt.

Volgens de toezichthouder gaat het in ieder geval om Nuon en Windunie, wat de andere twee energieleveranciers zijn wil de ACM niet bekend maken. Nuon was volgens de ACM onduidelijk over de hoogte van de netbeheerkosten, waardoor consumenten daar geen goede inschatting van konden maken. Daarnaast was er binnen de berekeningstool sprake van misleidende informatie over de te verwachten kosten per jaar. Consumenten werden ten derde niet goed geïnformeerd over de wettelijke bedenktijd, waardoor er een mogelijke ervaren druk bij aankomende klanten zou ontstaan. Het is volgens de ACM van groot belang om de informatie op een duidelijke en begrijpelijke wijze aan te bieden, zodat consumenten niet in verwarring raken.

Ook Windunie was volgens de toezichthouder niet duidelijk in de communicatie. Het werd op de website bijvoorbeeld niet goed duidelijk dat Windunie zelf geen leverancier is. Het was daardoor onduidelijk wie er uiteindelijk voor de levering van de stroom zou gaan zorgen. Daarnaast was Windunie te laat met het afgeven van de prijsinformatie en was er soms sprake van een onbegrijpelijke manier van presenteren. De verschillende elementen kwamen Windunie op een berisping te staan, waar een dwangsom aan verbonden werd.

Dwangsom voor twee bedrijven
De beide bedrijven hebben te maken gekregen met een dwangsom. Nuon zou te maken kunnen krijgen met een boete van €125.000, voor Windunie hing een boete van €50.000 boven het hoofd. De beide bedrijven hebben de boete niet hoeven betalen, omdat zij de informatie op de website inmiddels hebben aangepast. Dat betekent dat de beide leveranciers op dit moment voldoen aan de voorwaarden zoals de ACM die stelt. De toezichthouder wil niet bekend maken welke andere twee bedrijven de zaken niet op orde hadden. Zij kregen overigens geen dwangsom opgelegd. Zij hebben de kans aangegrepen om de website aan te passen voordat de last definitief werd. Dat lijkt indirect aan te geven dat Nuon en Windunie hier in eerste instantie mogelijk niet voldoende aandacht aan hebben gegeven.

Eerder dit jaar al stelde de ACM vast dat er een aantal energieleveranciers waren die zich niet aan de wettelijke eisen hielden om consumenten op een nette wijze te informeren, die zij begrijpen en als duidelijk ervaren. De ACM gaf toen aan de zwaarste overtreders het eerst aan te gaan pakken.

Brief van de Vereniging Eigen Huis
Begin 2014 maakte de Vereniging Eigen Huis al een analyse van 157 jaarrekeningen van verschillende energieleveranciers. Hieruit bleek dat geen enkele jaarrekening volledig voldeed aan de richtlijnen zoals de ACM die in 2010 had opgesteld. Een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken bracht de bal aan het rollen, waar nu de berisping uit is voortgekomen. Of de ACM nog andere energieleveranciers op de korrel heeft is op dit moment niet bekend.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01