Waar je zeker op moet letten bij het afsluiten van een energiecontract

03-01-2018 | Energiecontract

Afbeelding

Het afsluiten van een energiecontract begint bij energie vergelijken. Er zijn zoveel energieleveranciers en energiecontracten dat het fijn is wanneer je die toch heel makkelijk op een rijtje kunt zetten. Dan helpt het natuurlijk als je weet waar je op moet letten. Zo wordt energie vergelijken een stuk makkelijker wanneer je weet wat je jaarverbruik is. Wij helpen je bij het kiezen van een energiecontract, zodat je kunt besparen op de energiekosten.


Jaarverbruik

Het jaarverbruik hangt af van bepaalde factoren; de gezinssamenstelling, het energielabel van de woning en hoe er in huis met energie wordt omgegaan. Wanneer je overstapt, is het handig om een beeld te hebben van je energieverbruik. Sluit je voor het eerst een energiecontract af, bijvoorbeeld omdat je op jezelf gaat wonen, dan is het wat lastiger inschatten. Gelukkig bieden websites waarop je energie kunt vergelijken vaak de mogelijkheid het aantal personen in een huishouden aan te geven, waarmee de vergelijker een inschatting maakt van de hoeveelheid energie die nodig is.


Welk contract kies je?

Er zijn twee soorten energiecontracten: voor onbepaalde tijd en bepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt in de regel een termijn van 30 dagen waarin je het energiecontract kosteloos kunt opzeggen. Kies je voor een contract voor bepaalde tijd, dan wordt een einddatum afgesproken. Zeg je het contract voor die tijd op, dan kan het zijn dat je een zogenoemde opzegvergoeding, oftewel boete, moet betalen. Die ligt per product (gas en stroom zijn aparte producten) maximaal op 125,00 euro. Zeg je op omdat je overstapt, dan betaalt de nieuwe energieleverancier in sommige gevallen deze boete. Opzeggen bij het oude energiebedrijf wordt gedaan door de nieuwe energieleverancier. Uitzondering is een verhuizing; stap je dan over, dan moet je het contract zelf opzeggen.


Vast of variabel tarief

Energieleveranciers bieden vaste of variabele tarieven aan. Vaste tarieven gelden meestal bij een vast contract. Er zijn evenwel ook energieleveranciers die bij een vast contract toch een variabel tarief rekenen. Dat betekent dat je het energiecontract niet plotseling (kosteloos) kunt opzeggen als de tarieven omhooggaan. Aan de andere kant profiteer je wanneer de tarieven omlaaggaan, wat bij vaste tarieven niet het geval is aangezien deze hetzelfde blijven gedurende het contract. Er zijn ook combinatiecontracten, waarbij de stroomprijs vastligt, en de gasprijzen niet.


Wanneer gaan energietarieven omhoog?

Sluit je een contract af met variabele energieprijzen, houd er dan rekening mee dat die rond 1 januari en 1 juli kunnen wijzigen. Het energiebedrijf zal je hierover voor die tijd informeren. De vaste energietarieven staan heel het energiecontract lang vast. Welk vast tarief je betaalt, hangt dan wel weer af van het moment waarop je het energiecontract afsluit.


Krijg je een welkomstkorting?

Energieleveranciers bieden vaak een welkomstkorting wanneer je een vast contract afsluit. Dit bedrag kan flink oplopen en zelfs rond de 300 euro liggen. De leverancier zal deze korting verrekenen op de jaarafrekening, je ontvangt deze dus niet direct op je rekening. Ben je tussentijds overgestapt en liep het oude contract nog door, dan kan het zijn dat de welkomstkorting wordt verrekend met de boete die je aan de oude leverancier betaalt of dat de welkomstkorting vervalt. Controleer gegevens op de energierekening.


Let op het voorschot

Je betaalt elke maand een voorschotbedrag voor het aantal kWh en m3 die je in het contract hebt vastgelegd. De daadwerkelijke afrekening vindt plaats na 12 maanden. Het kan zijn dat je dan te veel hebt betaald en dat je geld terugkrijgt. Of het voorschot was te laag en je moet juist bijbetalen. Tegenwoordig komen energieleveranciers met tussentijdse nota's. Op basis daarvan kun je zelf een inschatting maken over het verloop van jouw energieverbruik. Zit je steevast onder het voorschotbedrag, dan kun je overwegen dit bedrag te verlagen. Andersom kun je het voorschot ook verhogen als je ziet dat het verbruik hoger is dan waar je maandelijks voor betaalt.


Lees de kleine lettertjes

Zoals bij elk contract dat je afsluit, is het verstandig om de kleine lettertjes te lezen. Bij het doornemen van de voorwaarden kun je op de volgende dingen letten:
• Wat is het tarief voor gas en elektriciteit? Klopt dit met wat er wordt aangeboden?
• Krijg je een boete wanneer je te laat bent met het betalen van het maandelijks voorschot?
• Wat is de boete bij overstappen en hoe hoog is de welkomstkorting?

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01