Waarop te letten als u overstapt van zorgverzekering

11-12-2019 |

Afbeelding

Ieder jaar kunt u aan het eind van het jaar overstappen van zorgverzekering. Hiervoor heeft u de tijd tussen medio november tot 31 januari. Waarbij u uw huidige zorgverzekering dient op te zeggen op uiterlijk 31 december. Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering is het belangrijk om op een aantal zaken te letten.
Onderzoek uw huidige verzekering


Welke verzekering heeft u nu? Voldoet deze qua dekking nog aan uw wensen? En is de premie in lijn met wat concurrenten voor deze verzekering vragen? Door uw zorgverzekering te vergelijken komt u hier snel achter. Iedere verzekeraar mag zelf bepalen welke premie zij vraagt voor de zorgverzekering. Hier zitten behoorlijke verschillen in.

Welke zorg verwacht u nodig te hebben?


Indien u verwacht aanvullende zorg nodig te hebben, dan kan het verstandig zijn om u hiervoor aanvullend te verzekeren. Bijvoorbeeld als u gaat bevallen, fysiotherapiebehandelingen denkt nodig te hebben of als u iets aan uw gebit moet doen. Probeer vooraf in te schatten hoeveel geld u verwacht nodig te hebben voor dergelijke behandelingen.

Voorbeeld: verwacht u het aankomende jaar 300 euro aan tandartskosten te maken. En kost de aanvullende tandartsverzekering u 20 euro extra per maand. Dan betaalt u in totaal 20 euro x 12 maanden voor uw verzekering. In totaal is dat 240 euro per jaar. In dit geval loont het om een tandverzekering te nemen. Probeer altijd een dergelijke berekening te maken. Het is namelijk niet altijd voordeliger om u te verzekeren.

Houdt ook in de gaten welk percentage van de kosten worden gedekt. Bij sommige aanvullende verzekeringen wordt gesproken over een vergoeding van bijvoorbeeld 75 procent tot een maximum vergoeding van 300 euro.

Verhoog het eigen risico


Indien u verwacht geen of nauwelijks gebruik te hoeven maken van uw zorgverzekering, kunt u ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro per jaar. U kunt dit in treden van 100 euro verhogen, tot maximaal 885 euro. Dit betekent dat u dit bedrag eerst zelf dient te betalen, voordat de verzekeraar uw zorgkosten vergoed. Heeft u gekozen voor een verhoogd eigen risico van 885 euro en maakt u zorgkosten van 1.200 euro. Dan dient u zelf 885 euro te betalen en vergoed de verzekeraar de rest.

In ruil voor een verhoogd eigen risico ontvangt u een flinke premiekorting van de verzekeraar. Dit kan oplopen tot zo’n 20 euro per maand.

Vergelijk premies


Ieder jaar bepalen de verzekeraars de hoogte van de premies. En ondanks dat de inhoud van de basisverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is, verschillen de premies enorm. Wat er wordt vergoed vanuit de basisverzekering wordt door de overheid vastgelegd. Toch betalen consumenten bij de ene verzekeraar een fors hogere premie voor dezelfde dekking, dan bij de andere verzekeraar. Zonde van het geld. En des temeer reden om uw zorgverzekering ieder jaar te vergelijken om te voorkomen dat u een te hoge premie betaalt.

Goedkoopste zorgverzekering van 2020


Eerder schreven wij dit artikel over de goedkoopste zorgverzekeringen van 2020. Bent u op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Dan leest u hier welke u moet kiezen.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Copyright © 2014-2020 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy | Sitemap