Wat gebeurt er als een energieleverancier failliet gaat?

13-11-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

De Autoriteit Consument & Markt heeft nieuwe procedures en codes opgesteld, die beter moeten regelen wat er gebeurt op het moment dat er een energieleverancier failliet gaat. In dat geval is het namelijk van belang dat de levering van stroom en gas door zal blijven gaan, zodat afnemers daar zo min mogelijk last van hebben. Er is bovendien een regeling voor grootverbruikers bijgekomen, zodat zij kunnen rekenen op dezelfde bescherming als consumenten.

Aanvulling op de bestaande procedure
Op het moment dat er een energieleverancier failliet gaat is het onder andere van belang dat de continuïteit van de levering niet in gevaar komt. Tot op heden was er geen sprake van procedures die ervoor zouden zorgen dat grootverbruikers niet worden afgesloten, voor consumenten bestond er op dit gebied al wel een regeling. Naast de energieleverancier kan ook de programmaverantwoordelijke partij (PV-partij) failliet gaan, iets waarvoor nu tevens een code is opgesteld. De VEMW heeft als kenniscentrum en belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de nieuwe procedures en regelgeving op dit gebied.

PV-partij kan levering overnemen
Er is bijvoorbeeld afgesproken dat een PV-partij de levering over kan nemen op het moment dat er een energieleverancier failliet gaat. Op het moment dat de energieleverancier failliet gaat zal de PV-partij het overnemen en vice versa, om eventuele problemen met de levering zoveel mogelijk te voorkomen. Een zakelijke gebruiker krijgt vervolgens 2 maanden de tijd om een nieuwe leverancier te vinden. Deze kan het oude contract dan zonder opzegtermijn opzeggen, om zonder problemen over te stappen en er daarmee voor te zorgen dat de levering van stroom en/of gas niet in gevaar komt.

VEMW blij met ontwikkelingen
De VEMW is blij met de ontwikkelingen, aangezien het nu vooral zowel consumenten als bedrijven beter duidelijk is wat er dient te gebeuren op het moment dat er een PV-partij of een energieleverancier failliet gaat. Het is uiteraard vooral van belang dat de levering van stroom en gas door blijft gaan. Vervolgens is er voldoende tijd beschikbaar om op zoek te gaan naar een nieuwe energieleverancier en daar een contract af te sluiten. Op die manier wordt de afnemer niet de dupe van de problemen bij de leveranciers of andere partijen die op dit gebied een rol spelen.

De ACM heeft de nieuwe codes nog niet in de regels verwerkt, maar heeft aangegeven hier op korte termijn voor te zorgen. Zodra de nieuwe regels beschikbaar zijn zal onder andere de VEMW zorgen voor een handig overzicht, om na te kunnen gaan hoe de nieuwe codes en procedures in elkaar zitten. Het lijkt erop dat er vlot een update zal komen, zodat zowel consumenten als bedrijven goed weten waar ze aan toe zijn. Een eventueel faillissement van een energieleverancier hoeft dan voor de beide partijen niet meer automatisch tot een probleem met de levering te leiden.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01