Wat valt er te doen aan een hoge afrekening door de oude energieleverancier?

21-07-2015 | Energieleveranciers

Afbeelding

Het overstappen van energieleverancier verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. In enkele gevallen gaat er wat mis, klanten krijgen dan bijvoorbeeld te maken met een (hoge) eindafrekening door de oude leverancier. Wat valt daar aan te doen?

Het is allereerst uiteraard van belang om na te gaan of de eindafrekening klopt. Bent u binnen de minimale contractduur van 1 jaar overgestapt? Dan kan de oude energieleverancier u een boete in rekening brengen, of heeft u mogelijk geen recht op een bonus die u bij het afsluiten werd toegezegd. De oude energieleverancier heeft, bij een automatische incasso, nog twee maanden de mogelijkheid om geld van uw rekening af te boeken. Dat kan ertoe leiden dat er een flink bedrag wordt afgeschreven, zonder dat u daar op voorhand op had gerekend.

Automatische incasso van de eindafrekening
Indien u de bedragen via een automatische incasso van uw rekening liet afschrijven leverde dat een groot betalingsgemak (en mogelijk voordeel) op. Zodra u eenmaal weg bent bij uw oude energieleverancier blijft de machtiging echter nog 2 maanden geldig, pas na dat moment vervalt deze. Over het algemeen zal de energieleverancier u per e-mail of per brief op de hoogte brengen van een afschrijving, indien u die mist kan de afschrijving echter alsnog onverwachts komen.
Het is in ieder geval verstandig om snel te reageren en in gesprek te blijven met uw oude energieleverancier. Geef duidelijk aan dat u verbaasd bent over de gang van zaken en u graag een specificatie van de afschrijving zou ontvangen. Het is soms lastig om het tegen een energiereus op te nemen, maar de aanhouder wint over het algemeen. Zorg ervoor dat u uw klantnummer en dossiernummer noteert en noteer altijd met wie u op welk moment gebeld heeft.

Tref een betalingsregeling met de energieleverancier
Blijkt dat er inderdaad sprake is van een (eind)afrekening, die hoger uitvalt dan u had verwacht, maar wel klopt met de leveringen en de voorwaarden? In dat geval is het eventueel mogelijk om een betalingsregeling te treffen, uiteraard nadat u de afschrijving in eerste instantie gestorneerd heeft. U heeft het geld dan weer tot uw beschikking. Dankzij de betalingsregeling met de energieleverancier ontstaat er meer tijd om de afbetalingen te doen. Houd er rekening mee dat de kosten voor een betalingsregeling toenemen naarmate u daar langer gebruik van wenst te maken.

Eens per kwartaal de meterstanden noteren
Wilt u een onverwacht hoge eindafrekening met uw energieleverancier voorkomen, op het moment dat u overstapt of aan het eind van het jaar? Dan is het verstandig om zelf in ieder geval per kwartaal de meterstanden voor elektriciteit en gas bij te houden. U krijgt op die manier een goed beeld van het verbruik en de kosten. Schiet het verbruik omhoog, of sluit dat niet aan bij het voorschot dat u maandelijks betaalt? U kunt dan op tijd ingrijpen, om een hoge eindafrekening door de energieleverancier voor te kunnen blijven.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01