Wet stroom weggestemd door eerste kamer

24-12-2015 | Duurzaam

Afbeelding

De eerste kamer heeft de nieuwe Wet stroom weggestemd. In deze wet werd onder andere bepaald hoe het transport van op zee opgewekte stroom naar het vaste land zou gaan verlopen. Doordat de wet nu is weggestemd door de eerste kamer zou de bouw van nieuwe windmolens op zee tot een jaar vertraging kunnen oplopen. Reden voor het wegstemmen van de Wet stroom was de wederom opgenomen verplichte splitsing van energieleverancier en netbeheerder.

14 procent duurzame energie in 2020
Nederland zou in 2020 14 procent van haar energie duurzaam moeten opwekken. Momenteel ligt dit percentage op nog geen 6 procent. Daarbij moet wel gezegd worden dat de stijging in productie van duurzame energie tussen 2013 en 2014 maar liefst 0,8 procentpunt was. Helaas zou ook deze stijging bij lange na niet genoeg zijn om aan het Europees verplichte van 14% in 2020 te gaan voldoen. Al zou de productie van duurzame energie de komende jaren met een procent groeien, dan nog zou het percentage van duurzaam opgewekte energie in 2020 niet boven de 11 procent komen.

Om toch een kans te hebben het doel voor 2020 te halen is besloten om op grote schaal stroom op te gaan wekken via windmolens op zee. Om te kunnen beginnen moet echter wel eerst vast komen te liggen hoe alles in zijn werk zal gaan. Mede daarvoor is de Wet stroom in het leven geroepen. Doordat deze wet is weggestemd, kan de bouw van windmolens op zee een vertraging oplopen van een jaar. De kans dat vervolgens nog de doelen voor 2020 worden gehaald slinkt daarmee aanzienlijk.
In de wet Stroom werden verder ook maatregelen besproken waarmee energie bespaard zou kunnen worden. Door energie te besparen en voor de gebruikte energie in eerste plaats te kiezen voor duurzame energie, zou ook het duurzaamheidspercentage stijgen.

Reacties op het wegstemmen van de Wet stroom
De coalitie is verbijsterd over het wegstemmen van de Wet stroom. Zo spreekt Samsom zelfs van 'staatsrechtelijke sabotage'. De oppositie vindt dat minister Kamp zo snel mogelijk weer aan tafel moet met de andere partijen om met een nieuwe wet op de proppen te komen. Alleen op deze manier zou het vereiste van 14 procent duurzaamheid in 2020 nog haalbaar zijn.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01