Wooncontainer maakt tussenkomst energieleverancier overbodig

17-07-2015 | Wooncontainer

Afbeelding

De ‘sustainer’ maakt een energieleverancier in de toekomst overbodig. Het gaat om een uitvinding van een Nederlandse startup, Sustainer Homes. Het bedrijf richt zich op zeecontainers en tovert deze om tot een woning die op het gebied van energie volledig zelfvoorzienend werkt. De container maakt gebruik van zonnepanelen en windturbines, die er samen voor zorgen dat het op afgelegen plaatsen toch mogelijk is om comfortabel te wonen. Op de meeste plaatsen is het voldoende om enkele stoeptegels te plaatsen, aansluitingen op de energienetten zijn niet meer nodig.

Omgebouwde zeecontainer
Gert van Vugt is trots op zijn uitvinding, hij is de drijvende kracht achter het ombouwen van de zeecontainers. Sustainer Homes pikt kale en koude tunnels op, die het vervolgens gebruikt om een comfortabele woning te kunnen creëren. Het kost ongeveer acht passen om van de keuken naar de slaapkamer te komen, al is er toch wel degelijk sprake van een ruimtelijk gevoel. Er zijn vijf grote ramen in de container aanwezig en dankzij de open inrichting komt de in totaal 14 meter aan lengte goed tot z’n recht. De woning is misschien wat smal, maar door het bed op te maken en enkele planten neer te zetten wordt het er wel gezellig.

Tweede leven als woning
Volgens Sustainer Homes hebben zeecontainers over het algemeen jarenlang de oceanen overgevaren en ruimte geboden aan bijvoorbeeld spijkerbroeken, stofzuigers, sportschoenen en fietsen. Door er nu op deze manier mee om te gaan slaagt het bedrijf erin om de containers een tweede leven te geven. Een aantal van de containers staan op een bedrijventerrein in Hilversum, waar ze dienen als voorbeeld voor geïnteresseerden. De woningen zijn goed geschikt voor op afgelegen plaatsen en zorgen bovendien voor een heel voordelige en energiezuinig woonvoorziening.

Zelfvoorzienend in energiebehoefte
De container voorziet volledig in de eigen behoefte aan energie, het is niet nodig om deze aan te sluiten op het energienet voor stroom of gas. In plaats daarvan zorgt de container ervoor dat deze zelf voldoende energie opwekt om aan alle wensen te kunnen voldoen. Gemiddeld genomen is een gezin in 15 jaar tijd zo’n €35.000 kwijt aan energie, waardoor het de moeite waard is om daar flink op te besparen. De ‘sustainer’ biedt die mogelijkheid, omdat de energierekening daarin terugloopt tot het nulpunt. Daarnaast zorgen bewoners van de containers er natuurlijk voor dat er geen schadelijke invloed op het milieu ontstaat.

Zonnepanelen en windturbines
De container maakt op het dak gebruik van zestien zonnepanelen, die er samen met twee windturbines en een accusysteem voor zorgen dat er op ieder moment voldoende energie beschikbaar is. Het gaat volgens Van Vugt om energie voor de verlichting, de koelkast, de wasmachine, de vaatwasser en de inductiekookplaat. Wat dat betreft is er geen gebruik aan comfort, terwijl het niet nodig is om een aansluiting op het energienet te verkrijgen. Eneco heeft interesse getoond in het concept, dat het prototype hiervan kocht voor een bedrag van €75.000.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Meer nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01