Youngtimer regeling in strijd met duurzame doelstellingen kabinet

20-05-2019 | Youngtimer

Afbeelding

De aanschaf van youngtimers wint sterk aan populariteit onder ondernemers. De reden daarvoor? De youngtimer regeling. Door gebruik te maken van deze regeling zijn ondernemers met een oude en vervuilende benzine of diesel auto, goedkoper uit dan met een nieuwe Tesla. Doordat de overheid ervoor gekozen heeft de subsidies op elektrische auto's af te gaan bouwen, wordt ook bekend dat zij niet van plan is iets te doen aan de groeiende interesse in een youngtimer op de zaak. De verwachting is daarom dat het aantal youngtimers op de zaak alleen verder gaat groeien, en dat ten koste van het aandeel van schone auto's op de weg.


Wat is de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling maakt het voor ondernemers mogelijk een youngtimer (een auto van 15 jaar of ouder) op de zaak te rijden tegen 35% bijtelling. Hoewel deze 35% bijtelling erg hoog lijkt, over een elektrische auto wordt immers maar 4% bijtelling betaald, gaat het hier om een bijtelling over de dagwaarde. Daardoor is het fiscaal erg aantrekkelijk een luxe youngtimer te rijden met lage dagwaarde. 35% bijtelling over een dagwaarde van € 5000 is immers een stuk minder dan de 4% bijtelling die voor een Tesla betaald moet worden over een bedrag van minimaal € 80.000. Voor een lager bedrag rijdt u dus een oude en vervuilende benzine of dieselauto. Tegelijkertijd beredeneert het kabinet dat het kopen van elektrische auto's nu steeds normaler wordt gevonden en de subsidies op de stekkerauto's dus afgebouwd kan gaan worden. Het logische effect daarvan is natuurlijk dat de youngtimer regeling nog populairder gaat worden onder ondernemers en het aandeel nieuwe elektrische auto's sterk zal gaan afnemen. Het kabinet heeft overigens ook aangegeven de youngtimer regeling gewoon te laten bestaan. Ook de komende jaren kunnen ondernemers daardoor een luxe youngtimer blijven rijden tegen aantrekkelijke kosten.


Wat kost een youngtimer op de zaak?

Wat een youngtimer op de zaak u gaat kosten is afhankelijk van de prijs die u betaald voor uw youngtimer. U betaalt immers 35% bijtelling over de aanschafwaarde of dagwaarde. Hoe goedkoper de auto die u koopt, hoe lager de bijtelling. Let er alleen wel op dat de auto 15 jaar of ouder is, maar niet ouder dan 25 jaar.


Youngtimer autoverzekering

Wanneer u een youngtimer op de zaak gaat rijden, moet u natuurlijk ook een bijpassende autoverzekering hebben. Verzekeraars zijn over het algemeen best geïnteresseerd in de markt voor youngtimers, aangezien de kans groot is dat deze oudere luxe auto's goed onderhouden en netjes gereden worden. Anders zou de auto natuurlijk ook nooit een youngtimer geworden zijn. Vandaar dat de premies voor youngtimerverzekeringen lager liggen dan voor nieuwere auto's. Benieuwd wat u gaat betalen voor een bepaalde youngtimer? Vergelijk dan hier de autoverzekeringen voor youngtimers.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01