Bel 085 3035 744 voor hulp bij overstappen

Zonne-energie wereldwijd snelste groeier duurzame energie

Zonne-energie wereldwijd snelste groeier duurzame energie

Zonne-energie wereldwijd snelste groeier duurzame energie

Onderwerp: Duurzaam
Datum: 16 OKT 2017

In 2016 is de capaciteit van zonne-energie wereldwijd met 50% toegenomen. Daarmee is het de snelst groeiende vorm van duurzame energie. De totale capaciteit zonne-energie bedroeg 165 Gigawatt. Hoewel de hardste groei er wel uit is volgens IEA zal naar verwachting de totale capaciteit binnen nu en 5 jaar nog eens met 50% zijn toegenomen. Daarmee zouden alle huishoudens en bedrijven in Japan en Inda van stroom voorzien kunnen worden. Hiermee zou zonne-energie circa 17% van de totale duurzame energieopwekking uitmaken. De totale capaciteit zou in 2022 uitkomen op grofweg 1.000 Gigawatt. Dat is zelfs dan slechts nog maar de helft van de productie van energie uit kolen. In zonne-energie wordt echter slechts zo’n 15 jaar geïnvesteerd, terwijl winning van energie uit kolencentrales een ontwikkeling van bijna een eeuw is geweest.


Prijs van wind en zonne-energie wereldwijd sterk gedaald

De prijzen op de energiemarkt zijn door de sterke uitbreiding in duurzame energie globaal sterk gedaald. De prijs per kWh stroom daalde tot $ 0,03 doordat grote projecten in zon en windenergie in onder meer Chili, Mexico, India en Verenigde Arabische Emiraten zijn opgeleverd. Dit leidde overigens niet direct tot goedkopere energie in Nederland. Dat meldt Goedkoopste Energieleverancier welke de energieprijzen van Nederlandse energieleveranciers vergelijkt. Er spelen namelijk meer factoren een rol, zoals de prijs voor olie en het transport en opslag van energie. Dat een kilowattuur elektriciteit dan goedkoper is op de korte termijn voor de Nederlandse consument niet altijd voelbaar, maar uitbreiding en het efficiënter maken van duurzame energie opwekking zullen de op de lange termijn wel resulteren in lagere eenheidstarieven.


China grootste opwekker duurzame energie

Binnen een tijdsbestek van 5 jaar is de verwachting dus dat er nog eens zo’n 350 Gigawatt elektriciteit extra duurzaam wordt opgewekt. China is verantwoordelijk voor circa 40% van de duurzame energieopwekking wereldwijd en is daarmee duidelijk koploper. Samen met India en de Verenigde Staten zijn deze 3 landen verantwoordelijk voor tweederde van de duurzame energieopwekking in 2022. De totale capaciteit van duurzame energie moet dan op een niveau zijn vergelijkbaar met de totale energiebehoefte van Duitsland, China en India samen.


Duurzame energie in transport blijft mager

De transportsector verduurzaamt maar marginaal. Op dit moment rijd zo’n 4 procent van de bussen en vrachtwagens elektrisch. De verwachting is dat dit binnen 5 jaar maar 1 procentpunt groeit aar 5%. Het personenvervoer zal wel sterk toenemen. IEA verwacht dat het aantal elektrische auto’s in 2022 zal zijn verdubbeld.

Besparen met vergelijken

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws over het onderwerp: Duurzaam

Alliander werkt aan meer duurzaam hoofdkantoor in Arnhem
18 JUN | Duurzaam

Zowel de energieleveranciers als de overige nutsbedrijven werken in Nederland...

Noordelijk Lokaal Duurzaam verbaasd over lage score in duurzaamheidsranglijst
02 NOV | Duurzaam

De duurzaamheidsranglijst geeft aan hoe duurzaam verschillende energieleveranciers...

Grote steden: goedkope energie belangrijker dan duurzaam
21 DEC | Duurzaam

Grote steden kiezen massaal voor goedkope grijze energie in plaats van een duurzaam...

Wet stroom weggestemd door eerste kamer
24 DEC | Duurzaam

De eerste kamer heeft de nieuwe Wet stroom weggestemd. In deze wet werd onder andere bepaald hoe het transport...

Verdubbeling duurzame energieprojecten
04 SEP | Duurzaam

Verdubbeling duurzame energieprojecten, zonnestroom voor het eerst koploper Aan een...

Hernieuwbare energie door monomestvergisters
13 SEP | Duurzaam

Minister Kamp van Economische Zaken heeft €150 miljoen toegekend voor de realisatie van monomestvergisters op...

Reacties op dit artikel

Ook reageren? Vul het formulier onder de reacties in.

  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageren op dit artikel

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaaktCopyright © 2014-2018 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacy