Zonne-energie wereldwijd snelste groeier duurzame energie

16-10-2017 | Duurzaam

Afbeelding

In 2016 is de capaciteit van zonne-energie wereldwijd met 50% toegenomen. Daarmee is het de snelst groeiende vorm van duurzame energie. De totale capaciteit zonne-energie bedroeg 165 Gigawatt. Hoewel de hardste groei er wel uit is volgens IEA zal naar verwachting de totale capaciteit binnen nu en 5 jaar nog eens met 50% zijn toegenomen. Daarmee zouden alle huishoudens en bedrijven in Japan en Inda van stroom voorzien kunnen worden. Hiermee zou zonne-energie circa 17% van de totale duurzame energieopwekking uitmaken. De totale capaciteit zou in 2022 uitkomen op grofweg 1.000 Gigawatt. Dat is zelfs dan slechts nog maar de helft van de productie van energie uit kolen. In zonne-energie wordt echter slechts zo’n 15 jaar geïnvesteerd, terwijl winning van energie uit kolencentrales een ontwikkeling van bijna een eeuw is geweest.


Prijs van wind en zonne-energie wereldwijd sterk gedaald

De prijzen op de energiemarkt zijn door de sterke uitbreiding in duurzame energie globaal sterk gedaald. De prijs per kWh stroom daalde tot $ 0,03 doordat grote projecten in zon en windenergie in onder meer Chili, Mexico, India en Verenigde Arabische Emiraten zijn opgeleverd. Dit leidde overigens niet direct tot goedkopere energie in Nederland. Dat meldt Goedkoopste Energieleverancier welke de energieprijzen van Nederlandse energieleveranciers vergelijkt. Er spelen namelijk meer factoren een rol, zoals de prijs voor olie en het transport en opslag van energie. Dat een kilowattuur elektriciteit dan goedkoper is op de korte termijn voor de Nederlandse consument niet altijd voelbaar, maar uitbreiding en het efficiënter maken van duurzame energie opwekking zullen de op de lange termijn wel resulteren in lagere eenheidstarieven.


China grootste opwekker duurzame energie

Binnen een tijdsbestek van 5 jaar is de verwachting dus dat er nog eens zo’n 350 Gigawatt elektriciteit extra duurzaam wordt opgewekt. China is verantwoordelijk voor circa 40% van de duurzame energieopwekking wereldwijd en is daarmee duidelijk koploper. Samen met India en de Verenigde Staten zijn deze 3 landen verantwoordelijk voor tweederde van de duurzame energieopwekking in 2022. De totale capaciteit van duurzame energie moet dan op een niveau zijn vergelijkbaar met de totale energiebehoefte van Duitsland, China en India samen.


Duurzame energie in transport blijft mager

De transportsector verduurzaamt maar marginaal. Op dit moment rijd zo’n 4 procent van de bussen en vrachtwagens elektrisch. De verwachting is dat dit binnen 5 jaar maar 1 procentpunt groeit aar 5%. Het personenvervoer zal wel sterk toenemen. IEA verwacht dat het aantal elektrische auto’s in 2022 zal zijn verdubbeld.

Reacties op dit artikel (0)

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01