Zonnepanelen kopen of huren via de energieleverancier

09-10-2015 | zonnepanelen

Afbeelding

Wilt u zonnepanelen aanbrengen op uw dak en daarbij gebruik maken van een aanbieding via uw energieleverancier? Er bestaan verschillende mogelijkheden, u kunt deze kopen of huren. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe verhouden de kosten zich tot elkaar? Het is verstandig om bij uw energieleverancier na te gaan wat de mogelijkheden zijn en de kosten voor de beide opties met elkaar te vergelijken.

Zonnepanelen huren of kopen kan bij Nuon.

Kosten bij huren
De kosten voor het huren van zonnepanelen bedragen zo’n €40 - €60 per maand, op het moment dat u gebruik wilt maken van 10 stuks. Dat betekent dat u €600 per jaar betaalt, op basis van een contract dat zo’n 10 jaar zal duren. U kunt met de zonnepanelen ongeveer 2430 kWh per jaar opwekken, tegen een stroomtarief van €0,20 per kWh. Dat betekent dat u de mogelijkheid heeft om €486 terug te verdienen, waardoor u er per saldo geld bij moet leggen. In een soortgelijk geval is er meer te besparen door gebruik te maken van een energievergelijker.

Zonnepanelen zullen in de meeste gevallen langer meegaan dan 10 jaar. U kunt ze na die tijd wellicht overnemen van de energieleverancier, al is de kans dan groot dat er een aanvullende betaling nodig is. Wat dat betreft is het verstandig om bij het huren van zonnepanelen bij de energieleverancier goed te kijken naar de daadwerkelijke opbrengsten en kosten, het is niet altijd financieel interessant om dit te doen.

Kosten bij kopen
Wilt u de zonnepanelen bij uw energieleverancier kopen? De investering voor 10 panelen zal zo’n €4.400 - €5.000 bedragen. Het gaat om een eenmalig bedrag, we pakken opnieuw het gemiddelde en gaan daarom uit van €4.700. Dit vraagt om een grote investering, die aan de andere kant 10 jaar lang voordeel op zal gaan leveren. Het gaat in 10 jaar tijd om een besparing van €486 per jaar op de energierekening, waardoor er na 10 jaar sprake is van een voordeel van €160.

Uiteraard is het daarna mogelijk om gewoon gebruik te blijven maken van de zonnepanelen. Gaan de zonnepanelen bijvoorbeeld 15 jaar mee? Dat betekent dat er nog eens 5x €486 bij de opbrengst komt en het zeer de moeite waard is om de zonnepanelen op het dak te leggen.

Kopen of huren bij de energieleverancier
Is het wat dat betreft een goed idee om zonnepanelen te huren bij een energieleverancier? Het is in dat geval van groot belang om goed op de kosten te letten, de kans is groot dat het uiteindelijk duurder zal zijn dan wanneer u gewoon (groene) stroom afneemt. Het kopen van zonnepanelen bij een energieleverancier is aan de andere kant wel de moeite waard. Dit levert met name na de eerste 10 jaar een jaarlijks voordeel op dat behoorlijk op kan lopen. Het kan uiteraard geen kwaad om hierover informatie in te winnen bij een energieleverancier. Deze kan u aangeven wat de mogelijkheden zijn, welke kosten u maakt en wat de opbrengst zal zijn. Kijk wel altijd kritisch naar de opbrengsten in kWh die de energieleverancier schetst.

Reacties op dit artikel (1)
  • Pieter

    Pieter

    Zelf zonnepanelen aanschaffen is nog steeds vele malen voordeliger.

Laat een reactie achter

* Uw e-mail adres wordt niet openbaar gemaakt

Bespaar direct tot € 517,-

Vul exact verbruik in
Direct naar resultaat

Gerelateerd nieuws

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01