Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor mensen in de zorg

Werkt u in de zorg? Dan heeft u een mooi beroep waarin u zorgt voor anderen. Maar zorgt u ook goed voor uzelf? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg, voorkomt u inkomensverlies zodra u niet meer kunt werken. Lees hier alles over de AOV zorg.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 28 april 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 april 2021

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zorgmedewerkers

Als u werkt in de zorg, dan bent u constant bezig met de gezondheid van anderen. Echter, het is soms ook belangrijk om aan uw eigen gezondheid te denken. Werken in de zorg vergt tegenwoordig behoorlijk veel. Er zijn steeds minder medewerkers, terwijl de druk snel toeneemt. De hoge werkdruk en de administratieve lasten zorgen voor veel benodigde inspanning. Het ziekteverzuim is vrij hoog bij zorgorganisaties. En het risico op arbeidsongeschiktheid in de zorg wordt alsmaar groter en groter. Hiervoor kunt u een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg afsluiten.

Waarom een AOV voor zorgspecialisten?

Het voorkomen van arbeidsongeschiktheid is voor iedereen het beste. Maar soms lukt dat simpelweg gewoon niet. In dat geval is het belangrijk dat u er zeker van bent dat uw inkomen goed is beschermd. Bij arbeidsongeschiktheid gaat het inkomen er flink op achteruit. Uitkeringen vanuit de overheid en vanuit uw pensioenfonds zijn tijdelijk. Deze zijn tevens lang niet zo hoog als het salaris wat u voor de arbeidsongeschiktheid verdiende. Men kan daarom kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zorgmedewerker zijnde.

Voordelen aov voor zorgmedewerkers

  • U hebt tot de AOW leeftijd altijd minstens 70% inkomen.
  • Vanaf 80% arbeidsongeschiktheid krijgt men vaak een aanvulling van bovenop de uitkering.
  • U kunt u laten dekken tegen beroepsarbeidsongeschiktheid.
  • U kunt zelf de premie beïnvloeden.

Dekkingen AOV ZZP zorg

Als ZZP’er bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomen. Wordt u ziek of kunt u door een ongeval niet meer werken, dan is er geen werkgever waarop u kunt terugvallen. Zeker als ZZP’er in de zorg is een AOV ZZP zorg een heel verstandige keus. Er zijn verschillende dekkingen / percentages waaruit u kunt kiezen.

  • Bent u tussen de 0 en 35% arbeidsongeschikt, dan is dit meestal niet gedekt, tenzij u dit bewust hebt meeverzekerd.
  • Een gedeeltelijke dekking is als u tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt bent. U kiest hiertussen zelf het percentage dat u wilt verzekeren. Bent u 25% arbeidsongeschikt, dan krijgt u dus geen uitkering.
  • U kunt uzelf ook volledig verzekeren. Dat houdt in dat u bij arbeidsongeschiktheid altijd een uitkering krijgt. Soms voor 5% en soms voor 85%.

Uiteraard geldt, dat hoe hoger het percentage is dat u wilt verzekeren, hoe hoger de maandelijkse premie is. U moet u vooraf afvragen of u zoveel premie wilt en kunt betalen iedere maand.

arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg

Kosten AOV zorg

Wat u maandelijks gaat betalen kunt u zelf een beetje beïnvloeden. De premie die u bij een AOV verzekerd hangt altijd af van een aantal factoren. Het hangt natuurlijk af van de hoogte van het verzekerde inkomen. Maar onder andere ook van de leeftijd, de eindleeftijd en de dekking. Tevens is de wachttijd een belangrijke factor. Dit is de eerste periode dat u arbeidsongeschikt bent, maar de verzekeraar nog niets uitkeert. Hoe langer deze periode is, hoe lager de premie.

AOV premie fiscaal aftrekbaar inkomstenbelasting

Veel mensen denken dat een AOV heel duur is. Dit hoeft echter helemaal niet. De premie is namelijk fiscaal aftrekbaar. U mag deze dus aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit scheelt op jaarbasis veel geld.

Andere handige pagina's

Wat zijn de alternatieven voor mensen in de zorg

Naast de arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg zijn er natuurlijk ook alternatieven.
  • Zo kunt u deelnemen aan een collectieve AOV. Hier verzekert u zich samen met andere zorgmedewerkers. Dit is een zogenoemde solidaire arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • U kunt ook deelnemen aan een broodfonds.
  • U kunt ook zelf sparen. Het nadeel hiervan is dat het bijna niet mogelijk is om genoeg te sparen. Een aantal maanden overbruggen is vaak het probleem niet. Maar als u jaren achter elkaar arbeidsongeschikt bent, is dat opvangen met spaargeld bijna niet mogelijk.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg afsluiten

Bent u erover uit dat u een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg wilt afsluiten, start dan met vergelijken. Iedere verzekeraar vraagt namelijk een andere premie voor de verzekering. Door te vergelijken komt u erachter welke AOV zorg het beste bij u past.