Studentenlening aanvragen, hoe en wat?

Studentenlening aanvragen, hoe en wat?-1

Studenten zitten geregeld krap. Vooral in drukke perioden waarin zij minder kunnen werken, kan het lastig zijn om alle eindjes aan elkaar te knopen. Studenten zijn voor banken een interessante doelgroep omdat zij vaak nog jong zijn en de kans groot is dat zij in de nabije toekomst aardig gaan verdienen. Voor een bank of leningenverstrekker is het daarom interessant een student aan zich te binden. Maar banken en leningenverstrekkers hanteren voor het lenen van geld een rente die vaak een stuk hoger is dan de rente die door DUO gerekend wordt.


Geld lenen kost geld, ook voor studenten!

Het klinkt wellicht aantrekkelijk een fors bedrag te gaan lenen voor een studie zodat er naast de studie niet gewerkt hoeft te worden en ook het thuisfront niet hoeft op te draaien voor de kosten. Feit blijft echter dat geld lenen altijd meer geld kost. Ook bij DUO betalen studenten het geleende bedrag terug met rente, zij het dat deze rente een stuk lager is dan bij de bank of een kredietverstrekker. Dit is iets om te onthouden. Zeker wanneer een student naast een maximale studiefinanciering ook nog eens extra gaat lenen bij een bank of kredietverstrekker, kunnen de bedragen die naderhand moeten worden afgelost hoog oplopen waardoor ook maandelijks weer een fors bedrag terugbetaald moet worden.
 

Studentenlening aanvragen, hoe en wat?-2

Studentenlening bij DUO

De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering in de vorm van een basisbeurs. Daarnaast kunnen zij bijlenen tot het totaal van € 1.000 per maand inclusief de basisbeurs bij DUO. Met de huidige kamer, energie en verzekeringsprijzen is dit al snel niet genoeg meer. Dat is de reden waarom studenten vaak een bijbaantje hebben. Maar focussen op de studie is uiteindelijk een stuk rendabeler. Heeft een student meer dan € 1.000 per maand nodig? Dan kan deze natuurlijk altijd bij zijn of haar ouders aankloppen, maar niet alle ouders hebben de financiële ruimte om kinderen te helpen tijdens de studie.


Lenen bij DUO voor oudere studenten

Oudere studenten (30+) die geen recht meer hebben op reguliere studiefinanciering, kunnen hun studie toch bekostigen via DUO. Zij kunnen daarvoor gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet dat door DUO aangeboden wordt. Via deze regeling kunt u geld lenen voor de periode waarin u staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Hiervoor geldt een maximum van € 10.300 per jaar voor hbo en universitaire studenten en € 5.775 voor mbo studenten. Het kan voorkomen dat ook oudere studenten hiernaast nog extra moeten bijlenen om rond te kunnen komen.


Studentenlening bij de bank

Zoals eerder gezegd is het voor banken erg aantrekkelijk jonge studenten aan zich te binden. En dat gebeurt vaak via een studentenlening. Alle grotere banken zoals Rabobank, ING en de ABN Amro bieden studentenleningen. Dit zijn meestal leningen in de vorm van een doorlopend krediet. Dat houdt in dat maandelijks een bepaald bedrag wordt afgelost, maar dit geld direct alweer gebruikt kan worden door de student. Het doorlopend krediet loopt dan in principe door totdat de opleiding is afgerond. Vaak volgt daarna nog een periode tot enkele jaren waarin de lening nog niet terugbetaald hoeft te worden. Vervolgens begint het aflossen met een vrij klein bedrag op maandbasis. Daardoor is de aflosperiode vaak wel erg lang. Maar hetzelfde geldt ook voor het terugbetalen van studiefinanciering. Mocht een student om wat voor reden dan ook geen studentenlening krijgen bij zijn of haar bank, of is de studentenlening bij de bank niet genoeg? Dan kunnen studenten altijd nog een studentenlening afsluiten bij een kredietverstrekker.
 

Studentenlening aanvragen, hoe en wat?-2

Studentenlening bij een kredietverstrekker

Een lening aanvragen bij een kredietverstrekker is in vergelijking met het aanvragen van een lening bij DUO of de bank erg lastig. Vaak wordt er gevraagd om bewijs van inkomsten te tonen die er wellicht niet zijn, of wordt bijvoorbeeld een bankgarantie vereist. Een lening naast een bankgarantie heeft weinig zin voor een student. Hij of zij kan dan net zo goed het geld voor de bankgarantie gebruiken. Enkele kredietverstrekkers zijn vrij gemakkelijk in het toekennen van een lening aan studenten. Deze vindt u hieronder.

Kortlopende lening

Tijdelijk een extraatje nodig? Dan is het handig om een minikrediet aan te vragen. De rente hiervoor is vrij hoog, maar omdat het bedrag binnen enkele maanden moet worden terugbetaald, betalen studenten niet veel extra wanneer zij kiezen voor dit type lening.

Langlopende studielening

Daarnaast kunnen studenten ervoor kiezen een hogere lening af te sluiten met langere looptijd. Houdt er hierbij wel rekening mee dat het terugbetalen ook een stuk langer duurt, waardoor de uiteindelijke kosten een stuk hoger oplopen dan bij een lening via DUO of de kortlopende variant.

Tips voor studenten

Lenen kost altijd geld en zou dan ook, indien mogelijk, voorkomen moeten worden door bijvoorbeeld ouders of familie om hulp te vragen. Studenten zijn nog jong en hebben nog hun hele leven om zichzelf in de schulden te steken. Mocht er toch geleend moeten gaan worden, begin dan bij DUO. Omdat DUO de laagste rente hanteert, is het aan te raden eerst te lenen bij DUO indien dat nodig is. Wanneer blijkt dat dit niet genoeg is, kan er gekozen worden voor een studielening bij de bank. De rente hiervoor is hoger dan de rente die DUO hanteert. Is ook dat niet genoeg? Dan kan een student ervoor kiezen een extra studentenlening af te sluiten bij een kredietverstrekker. De rente die door kredietverstrekkers berekend wordt is wel erg hoog. Een rente van 10% is eerder regel dan uitzondering. Houdt er dan rekening mee dat een voor een lening van € 5.000 na 5 jaar maar liefst € 8.000 terugbetaald dient te worden. Probeer dit altijd eerst te voorkomen door familie, vrienden en kennissen te vragen om een lening. Hiermee voorkomen studenten een boel extra kosten die de pret erg kunnen drukken na het afstuderen.

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01