Welkomstkorting bij een nieuw energiecontract

Welkomstkorting bij een nieuw energiecontract-1

Dat u een aardig bedrag kunt besparen op energie wist u waarschijnlijk al. In de media wordt daar namelijk redelijk wat aandacht aan besteed en jaarlijks vinden meer en meer consumenten de weg naar een energievergelijker. Wat vaak niet helemaal duidelijk is, is waar deze besparing dan vandaan komt. En daar wordt ook door energieleveranciers gretig gebruik van gemaakt. Zo kunt u bijvoorbeeld bij de Mediamarkt een cadeaubon ontvangen ter waarde van € 175 wanneer u een driejarig contract afsluit bij de energieboer. Dat lijkt misschien erg aantrekkelijk, maar wanneer u beseft dat de welkomstkortingen voor energie oplopen tot ruim € 250 per jaar, wordt dit al een stuk minder. U zou dan over een periode van drie jaar immers geen € 175 ontvangen, maar € 750. Een cadeau bij uw energiecontract lijkt misschien voordelig, maar is dat allerminst wanneer u de uiteindelijke tarieven vergelijkt met de resultaten uit onze energievergelijker.


Kiezen voor welkomstkorting of voordelige tarieven?

Naast het kiezen voor cadeaus kunt u ook vaak kiezen voor vaste lage leveringstarieven zonder welkomstkorting. In de meeste situaties is in de top 5 van goedkoopste energieleveranciers minimaal één energiecontract te vinden waarbij voor deze constructie gekozen wordt. Maar wanneer kiest u voor een lager leveringstarief in plaats van voor een welkomstkorting bij uw energiecontract?

Een vast laag leveringstarief is vooral voordelig voor huishoudens die veel energie verbruiken. Hoe meer u verbruikt, hoe meer u bespaart doordat de geleverde energie goedkoper is. Bij een welkomstkorting geldt dat deze eenmalig is. Gaat u meer verbruiken dan u in eerste heeft aangegeven? Dan is de kans groot dat een energiecontract met vaste lage leveringstarieven voordeliger is voor u. Gaat u echter minder verbruiken? Dan geldt het omgekeerde: een energiecontract met welkomstkorting zou u dan een hogere besparing opleveren. Natuurlijk is het erg moeilijk om van tevoren in te schatten wat u daadwerkelijk gaat verbruiken, maar op basis van de jaarrekeningen van de afgelopen jaren is dat redelijk goed te doen. Ziet u bijvoorbeeld dat u de afgelopen drie jaar elk jaar 5% meer energie bent gaan gebruiken? Bereken uw verbruik voor het komende jaar dan ook op 105% van uw huidige verbruik.


Kom ik in aanmerking voor een welkomstkorting energie?

De welkomstkorting bij een energiecontract is alleen bedoeld voor nieuwe klanten en vaak alleen af te sluiten via een energievergelijker zoals hier. U kunt dus niet overstappen naar uw huidige energieleverancier, ook niet als u overstapt naar een ander energiecontract, en ook een welkomstkorting ontvangen. Hier kiezen energieleveranciers voor omdat zij nieuwe klanten graag aan zich binden in de hoop dat zij langer klant blijven dan alleen de periode waarover de welkomstkorting uitgekeerd wordt. Over de periode waarin u de welkomstkorting ontvangt, verdiend de energieleverancier namelijk nauwelijks aan u. Anderzijds moeten zij wel een korting bieden omdat zij anders geen nieuwe klanten meer krijgen. Wanneer u optimaal gebruik wilt gaan maken van de welkomstkorting energie, dient u dus jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Op die manier ontvangt u ook jaarlijks weer een nieuwe welkomstkorting.
 

Welkomstkorting bij een nieuw energiecontract-2

Wanneer ontvang ik mijn welkomstkorting?

Hebt u een energiecontract afgesloten waarmee een welkomstkorting gemoeid is? Dan wordt deze welkomstkorting vaak pas bij de jaarafrekening verrekend. Het idee dat u de welkomstkorting op uw bankrekening ontvangt klopt jammer genoeg niet. Een voorwaarde voor het ontvangen van de welkomstkorting is namelijk dat u uw contract uitzit. Energieleveranciers kiezen er daarom voor de welkomstkorting te verrekenen op de eindafrekening. Hebt u bijvoorbeeld een energiecontract afgesloten bij de Nuon waarbij u een welkomstkorting van € 250 ontvangt, en blijkt aan het eind van het jaar dat u meer bent gaan verbruiken waardoor u € 150 moet bijbetalen, dan ontvangt u nog steeds € 100 in plaats van dat u daadwerkelijk moet bijbetalen. Stapt u voortijdig over van energieleverancier? Dan wordt de welkomstkorting niet uitbetaald en is de kans groot dat u daarnaast ook nog een opzegvergoeding betaald.


Op welke manier ontvang ik mijn welkomstkorting?

Zoals gezegd ontvangt u uw welkomstkorting in de vorm van een verrekening op de jaarafrekening. Het maakt daarbij niet uit of u moet bijbetalen of ook al geld terug kreeg zonder welkomstkorting. Stel dat u € 50 moet bijbetalen en uw welkomstkorting € 250 was. U ontvangt dan nog steeds € 200 op uw bankrekening na afloop van het contract. Stel nu dat u al € 50 terugkrijgt omdat u minder energie bent gaan verbruiken. U ontvangt dan in totaal € 300 op uw bankrekening.

Let er op dat wanneer u niet kiest voor een welkomstkorting maar voor een cadeau bij uw energiecontract, u zelf opdraait voor de kosten van het cadeau indien u voortijdig overstapt van energiecontract.
 

Let's encrypt SSL

Copyright © 2014-2021 Totaalbesparen.com - Alle rechten voorbehouden.
Zeker.com BV | Saturnusstraat 68 |1829 CZ Oudorp | KvK nummer: 75317664 | BTW nummer: NL860235907B01