De kosten van veilig buitenshuis internetten

Om veilig buitenshuis gebruik te maken van het internet heb je een VPN nodig, tenzij je altijd 4G gebruikt. Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al je internetverkeer versleutelt en omleidt via een VPN server. Het internetverkeer dat via 4G verzonden en ontvangen wordt, is ook versleuteld en dus erg moeilijk om te hacken.

Natuurlijk is geen enkele manier van internetten 100% veilig, maar criminelen staan niet bekend als de meest hardwerkende mensen en kiezen altijd voor de gemakkelijkste manier om te krijgen wat ze willen. In dit geval dus je gegevens, geld of identiteit.

Niet-versleutelde data is met behulp van simpele software een gemakkelijk doelwit. En openbare wifi biedt geen versleuteling voor personen die hetzelfde wachtwoord en dezelfde hotspot gebruiken. Daarom heb je een VPN nodig, als je buitenshuis wifi gebruikt.

Waarom een VPN in plaats van 4G?

VPN en 4G zijn niet te vergelijken. 4G is een manier om met het internet te verbinden en VPN is een manier om je verbinding te beveiligen. Ze zijn niet hetzelfde en voor de allerbeste veiligheid gebruik je juist een VPN mét een 4G verbinding, want dan heb je een dubbele versleuteling en kan zelfs je mobiele data provider niet zien wat je online doet.

Als je geld wilt besparen, is 4G geen goede keuze. Een onbeperkte databundel kost minimaal 20 euro per maand, terwijl wifi bijna overal gratis is. De beste VPN diensten beginnen al bij twee euro per maand. Zo bespaar je al snel 200 euro per jaar, terwijl je toch veilig buitenshuis kunt internetten.

vpn beveiligd

Zonder VPN gebruik maken van openbare hotspots klinkt natuurlijk het allergoedkoopst, maar het kan je uiteindelijk veel meer kosten. Cybercriminaliteit steeg in 2020 met 127% en in het eerste kwartaal van dit jaar zag de politie een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Met name het toenemend aantal gevallen van hacken valt op. Slechts heel weinig van deze gevallen worden opgelost.

Hoe installeer ik een VPN?

  1. Eerst kies je een van de VPN diensten. Kies altijd voor een betaalde dienst, want gratis diensten zijn meestal niet betrouwbaar. Het kost namelijk geld om je gegevens te versleutelen en om te leiden via een VPN server.
  2. Na je registratie kun je de app van de VPN downloaden en inloggen.
  3. Kies een VPN server om verbinding mee te maken. De dichtstbijzijnde server zorgt ervoor dat je verbinding niet vertraagt. Een server in het buitenland kan je helpen om regioblokkades te omzeilen en streamingvideo’s uit andere landen te kijken en dus meer films en series te krijgen binnen je Netflix abonnement. Of een ebook van je ebook abonnement of luisterboek abonnement natuurlijk.
  4. Ververs je browser of app waarmee je wilt internetten en nu internet je een stuk veiliger.