Opstalverzekering vergelijken

Hieronder kunt u eenvoudig de opstalverzekering vergelijken. U ziet direct welke opstalverzekering het goedkoopste voor u is.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 20 juni 2022
Mike werkt al meer dan 2 jaar in de verzekeringsbranche. Al deze tijd houdt hij zich bezig met het beheren van de site, schrijven van teksten, persberichten en het uitvoeren van onderzoeken. Zijn doel is om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Verzekeren is vaak helemaal niet moeilijk en dat hoopt hij met zijn teksten duidelijk te maken.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 10 oktober 2023

Daarom kiest u voor Totaalbesparen.com!

Betrouwbare informatie over opstalverzekeringen

Onafhankelijk een opstalverzekering vergelijken

Twee weken bedenktijd zodra u de polis heeft afgesloten

Al meer dan 76.000 mensen gingen u voor

Opstalverzekering vergelijken

Iedereen die een woning koopt en een hypotheek afsluit, sluit ook een opstalverzekering af. In grote lijnen zijn de opstalverzekeringen bij iedere verzekeraar hetzelfde. Maar zodra er u wat dieper in duikt, ziet u toch de nodige verschillen. Iets dat bij de ene verzekeraar is gedekt, is bij een andere verzekeraar niet gedekt. Dat geldt niet alleen voor de voorwaarden, maar ook voor de premie. Om een verzekering te vinden die aansluit bij uw wensen, is een opstalverzekering vergelijken verstandig.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering verzekert uw woning tegen schade. Onder de opstal valt alles wat vast zit aan de woning. Dus het gaat niet alleen om het huis zelf, maar ook om de keuken, de badkamer en een inbouwkast. Alles dat nagelvast aan de woning verbonden is en zonder hak- of sloopwerk niet losgemaakt kan worden, is verzekerd met een opstalverzekering. Een tafel dus niet, want die kunt u optillen. Dit valt onder uw inboedel. Uw inboedel kunt u verzekeren met een inboedelverzekering.

Waarom de opstalverzekering vergelijken?

Iedere verzekeraar biedt andere voorwaarden en andere premies. Dat houdt in dat u bij de ene verzekeraar een hogere premie betaalt dan bij de andere verzekeraar. Door de opstalverzekering te vergelijken, weet u zeker dat u nooit teveel premie betaalt én dat de voor u belangrijke zaken worden gedekt. Overigens is het verstandig om ieder jaar uw verzekeringen te vergelijken. Verzekeraars wijzigen tussendoor weleens hun premies en zo betaalt u ongemerkt alsnog een hogere premie. Door onder andere de opstalverzekering te vergelijken voorkomt u dit.

De opstalverzekering vergelijker van Totaalbesparen.com

Voor veel mensen is de premie een hele belangrijke factor bij het kiezen van een verzekering. Wilt u een goedkope opstalverzekering, vergelijk dan jaarlijks uw verzekering om te controleren of u bij de huidige verzekeraar nog wel het goedkoopste uit bent. Let er overigens op dat de goedkoopste opstalverzekering niet altijd de beste opstalverzekering is. Uiteraard is de premie belangrijk, maar bij schade wilt u natuurlijk wel dat er een vergoeding tegenover staat. De voorwaarden zijn daarom net zo belangrijk. Bekijk goed wat er wel of niet gedekt is en bepaal aan de hand daarvan of de verzekering aansluit bij uw wensen. Na het maken van een opstalverzekering vergelijking, ziet u de goedkoopste opstalverzekering altijd bovenaan. In onze opstalverzekering vergelijker filteren wij standaard op laagste prijs.

In 5 stappen de opstalverzekering vergelijken

In deze stappen kunt u snel en simpel uw opstalverzekering vergelijken:

  1. Vul uw postcode en huisnummer in
  2. Geef de gezinssamenstelling op
  3. Controleer de velden die automatisch worden ingevuld en pas deze waar nodig aan
  4. Vergelijk de premies van alle opstalverzekeringen
  5. Vergelijk de voorwaarden

Top 5 goedkoopste opstalverzekeringen

Hieronder hebben wij een top 5 gemaakt van de goedkoopste opstalverzekeringen via onze vergelijker.

VerzekeraarEigen risicoPremie per maand alleenstaande
HEMA€ 0€ 13,75
Univé€ 0€ 15,39
Ditzo€ 0€ 18,03
Centraal Beheer€ 0€ 21,44
AEGON€ 0€ 21,74
Berekend op 20 juni 2022. Postcode 1823 BA, tussenwoning, 101m2, normale afwerking woning.

Inboedel- of opstalverzekering vergelijken

Veel mensen verwarren de opstal- en de inboedelverzekering met elkaar. Simpel gezegd dekt de opstalverzekering schade aan de woning zelf en de inboedelverzekering de schade aan de spullen in de woning. Gaat u de opstalverzekering vergelijken? Neem dan ook meteen de inboedelverzekering mee. Dit heeft vaak twee voordelen. Ten eerste is er nooit onduidelijkheid over wie de schade moet vergoeden. De verzekeringen lopen immers bij dezelfde verzekeraar. Ten tweede krijgt u soms korting als u beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit.

opstalverzekering vergelijken

Opstalverzekering voor koopwoning

De opstalverzekering is vooral bedoeld voor eigenaren van een koopwoning. Omdat u voor uw koopwoning waarschijnlijk een hypotheek hebt afgesloten is het slim (en vaak ook verplicht) het woonhuis tegen schade te verzekeren.

Opstalverzekering voor huurwoning

Wanneer u een huurwoning heeft is het afsluiten van een opstalverzekering niet nodig. Dit heeft de eigenaar van de woning namelijk al gedaan. Een inboedelverzekering kan in het geval van een huurwoning wel een goed idee zijn. Zeker wanneer u in de woning veel kostbare spullen heeft staan.

Andere handige pagina’s

Veelgestelde vragen

Nee. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Dat gezegd hebbende, verplichten hypotheekverstrekkers klanten wel om een opstalverzekering af te sluiten voordat de hypotheek wordt toegewezen. Hier kiezen de hypotheekverstrekkers voor om hun investering te beschermen. Wanneer u dus een hypotheek afsluit, en dat is meestal het geval, bent u wel verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

U kunt bij de meeste verzekeraars kiezen voor een standaard dekking en een allrisk dekking. Met de allrisk dekking wordt ook schade vergoedt die is ontstaan als gevolg van eigen handelen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake wanneer u een raam laat openstaan en er daardoor waterschade aan de woning optreedt. Met een standaard dekking bent u hiertegen niet verzekerd, met een allrisk dekking wel.

Indien u lid bent van een VVE, heeft u waarschijnlijk gezamenlijk een opstalverzekering afgesloten. Dit kunt u navragen bij andere leden van de VVE. Heeft uw VVE geen collectieve opstalverzekering afgesloten? Dan kunt u zelf een opstalverzekering afsluiten. Lees er hier meer over.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Eigenhuis
  • Univé
  • OHRA